Description

Date : 21. prosinca 2021.
Location : Otok Krk, Hrvatska
OpisPovijestNaselja

         Otok Krk, uz susjedni otok Cres najveći otok u Jadranskom moru i ujedno najveći otok u Republici Hrvatskoj (405,78 km²). Nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, a administrativno sjedište otoka je grad Krk.

Otok Krk pripada Kvarnerskoj skupini otoka smještenoj u sjevernom Jadranu između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku. Okružen je Vinodolskim kanalom s istočne, Riječkim zaljevom sa sjeverozapadne i Kvarnerićem s jugozapadne strane. Trokutastog je oblika ili točnije oblika nepravilnog četverokuta.

        Obala duga 219,12 km tvori brojne uvale (Voz, Sepen, Beli Kamik, Čavlena, Konobe, Stara Baška, Stipanja…), zaljeve (Omišaljski, Krčki, Soline), drage (Puntarska, Bašćanska, Zala) i prirodne luke (Peškera, Malinska, Lagdimor, Vela i Mala Luka, Kijac). Rezultat toga je visoki koeficijent razvedenosti obale otoka Krka od 2,6.

Obala otoka Krka u Riječkom zaljevu je niska i pristupačna, u Kvarneriću je djelomično niska i razvedena, s brojnim uvalama među kojima je najveća Puntarska draga. Najdulja obala, ona u Vinodolskom kanalu, može se podijelit u tri cjeline. Južna je izrazito strma gdje se vrhovi od preko 400 metara gotovo okomito spuštaju u more. To je područje izrazitog krša na kojem obitavaju bjeloglavi supovi pa je proglašeno ornitološkim rezervatom. S obzirom na to da je skoro potpuno nepristupačna, nije naseljena. Srednji dio je manje strm te pristupačniji, naročito oko uvale Soline. Sjeverni dio pruža se između uvale Slivanjska i uvale Voz. Taj dio naziva se Košćera. Tu je obala ponovno strma i potpuno nepristupačna, ali je bitno niža od one na južnom dijelu istočne obale.

         Otok Krk nalazi se u pojasu umjerenog i blagog mediteranskog podneblja. Prosječna ljetna temperatura iznosi, 23 C, srednja temperatura mora u razdoblju lipanj-rujan je oko 20 C. Najučestaliji vjetrovi su bura, jugo i maestral.  Otok Krk spada u najsunčanije dijelove Europe s preko 2500 sunčanih sati u godini.

„Nekad najveći“

Otok Krk ima površinu od 405,78 km². Sve do 1993. godine Krk se smatrao najvećim jadranskim otokom. Početkom te godine, Geodetski Zavod Rijeka modernim računalnim mjerenjima dobio je podatak da su otoci Krk i Cres potpuno identične površine, a što je u javnosti izazvalo senzaciju jer se Krk smatrao većim od Cresa za oko 5 km², a i jer je djelovalo nevjerojatnim da dva susjedna otoka imaju potpuno identičnu površinu. Razlog da su se desetljećima pogrešno prikazivale površine ovih dvaju otoka je u tome što je mjerenje njihovih površina prvi i posljednji put bilo 1823. godine, a od tada su podaci bili samo prepisivani.

Međutim, s obzirom na to da se razina Jadranskog mora postepeno podiže, a obale otoka Cresa su strmije od onih na Krku, za očekivati je da će u skoroj budućnosti Cres postati najvećim otokom u Jadranu.

Stanovništvo

          Prema popisu stanovnika 2011. godine otok Krk ima 19 286 stanovnika. U odnosu na 2001. godinu (17 860 st.) to je porast od 8%. Uz Pag koji u zadnjem međupopisnom razdoblju bilježi rast od 10%, Krk je drugi otok prema porastu broja stanovnika. Zadnjih 30-ak godina godina Krk bilježi kontinuirani porast broja stanovnika. Glavni uzrok tome je izgradnja Krčkog mosta 1980. godine koji je najveći dio otoka pretvorio u predgrađe Rijeke.

           Krk je hrvatski otok s najviše naseljenih mjesta. Ima ih čak ukupno 68 koji su raspoređeni u sedam općina i to: Baška, Dobrinj, Grad Krk, Malinska, Omišalj, Vrbnik i Punat.

Povijest

Prvi podaci o naseljavanju vezuju otok uz ilirska plemena Japoda i Liburna, zatim uz Grke kada otok Krk pripada Elektridskim odnosno Apsirtidskim- danas- kvarnerskim otocima. Tragovi Rimljana vode do kraja stare ere i prvih stoljeća nove ere. Međutim već potkraj 6. stoljeća započinje naseljavanje Hrvata na otok koji postaju apsolutno većinsko stanovništvo.

Na otok Krk vrlo je rano stiglo kršćanstvo pa je već u 5. st. n. e. formirana i biskupija s centrom u gradu Krku i prvim poznatim biskupom Andrijom (680). Hrvati su se doseljavali u rodovima po kaštelima pa otud i danas otok ima četiri različita narječja.

Krajem 12 st. javljaju se iz tih rodova i čuveni knezovi Krčki-Frankopani. To je jedina obitelj na jadranskim otocima koja se razvila do moći u europskim razmjerima- porijeklo vuku iz Vrbnika, a svoje su posjede širili i na kopnu: Trsat, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski ali i Otočac, Brinje itd. pa su Frankopani na vrhuncu svoje moći posjedovali teritorij jednak polovici današnje Hrvatske.

Neki su knezovi iz ove obitelji bili i hrvatski potkraljevi, banovi. Prvi poznati Frankopan bio je Dujam prvi (1118.) a posljednji Fran Krsto kojeg je dao pogubiti 1671. car i kralj Leopold Habsburg.

Otok Krk je pao Veneciji u ruke 1480. godine kao posljednji otok na Jadranu, kada je na prijevaru u venecijansko zarobljeništvo odveden knez Ivan Frankopan.

Nakon propasti hrvatskih knezova Frankopana, u 15.st., Krk mijenja mnoge vladare od Mlečana preko Francuza, Austro – Ugarske, Italije, Njemačke, Jugoslavije i konačno, nakon pet stoljeća, otok Krk je ponovo sastavni dio hrvatskog korpusa.

Klimno , otok Krk

          Klimno je smješteno na istočnoj strani otoka Krka, na svega desetak minuta vožnje od Krčkog mosta. U dugogodišnjoj turističkoj tradiciji poznato je po bogatoj ugostiteljskoj ponudi u restoranima u kojima se nude morski i drugi specijaliteti uz neizostavno autohtono vino, te apartmanima i privatnim vilama. Uvala Klimno obuhvaća mjesta Klimno, […]

Šilo, otok Krk

         Šilo je turističko mjesto smješteno na sjeveroistočnoj strani otoka Krka, nasuprot Crikveničkoj rivijeri ( 26 km od Krčkog mosta ). Iako je Šilo danas turističko središte Dobrinjštine, oduvijek je bio ribarsko i pomorsko mjesto. Od Šila do Crikvenice zaplovio je prvi trajekt na našoj jadranskoj obali. Šilo slavi svoj dan 16. […]

Stara Baška, otok Krk

           Stara Baška smjestila se je na južnom dijelu otoka Krka, s klimom sličnom onom u Puntu. Čisto more, niz lijepih plaža duž obale, mir i tišina, neokrnjena priroda. Mjesto je vrlo staro, a u 14. st. spominje se pod imenom Kraj. Današnje ime Stara Baška koristi se od druge polovice […]

Punat, otok Krk

           Punat je naselje smješteno na istočnoj obali Puntarske drage, na južnoj obali otoka Krka, samo 8 km od grada Krka  oko 30 km od Krčkog mosta. S glavne prometnice koja ide uzduž otoka Krka, od Omišlja do Baške, potrebno je skrenuti desno kod crkvice sv. Dunata, smještene na sjeveru Puntarske […]

Dobrinj, otok Krk

         Na istočnoj strani otoka Krka smještena je općina Dobrinj s istoimenim središtem pripada Primorsko-goranskoj županiji. Dobrinj se smjestio na brežuljku visokom oko 200 metara nad uvalom Soline. Općina Dobrinj obuhvaća i velik dio istočne obale otoka Krka, okrenute prema Crikvenici i Vinodolu na kopnu, a s kojima je uvijek bila tijesno […]

Vrbnik, Otok Krk

Vrbnik je naselje i općina na otoku Krku u Primorsko-goranskoj županiji. Nalazi se na istočnoj strani otoka Krka, nasuprot Novom Vinodolskom koji je na kopnu. Smješten je na litici koja se strmo uzdiže 50-ak metara iznad mora. Susjedne općine su: Dobrinj na sjeveru, Krk na zapadu, Punat i Baška na jugu. S istočne strane ju […]

Malinska, Otok Krk

           Malinska je turističko mjesto na otoku Krku i sjedište općine Malinska-Dubašnica. Smjestila se uz sjeverozapadnu obalu otoka Krka, u prostranom zaljevu. Od Krčkog mosta je udaljena 15 km, a od grada Krka 12 km. Zračna luka Rijeka udaljena je 12 km. Malinska se smjestila u širokoj uvali između rtova Čuf i Pelova  koja sa svojih dvadeset […]

Njivice, Otok Krk

         Njivice, mjesto nedaleko od Omišlja, uvijek su bile u sastavu omišaljskog kaštela, a danas Općine Omišalj. Nekada malo ribarsko naselje a danas je poznato turističko sjecište gostiju iz svih krajeva Svijeta. Mjesto je vjerojatno bilo naseljeno još u antičko vrijeme u pisanim izvorima prvi put se spominju 1474. godine u darovnici […]

Baška, Otok Krk

       Baška, turističko središte otoka Krka, smjestila se u prirodnoj dolini i tipičnom mediteranskom krajoliku, uz plodne nasade maslina, grožđa i borovine. Ubraja se u najveće i najatraktivnije destinacije Jadrana, a krase ju bogata kultura i najljepše plaže u ovom dijelu Jadranskog mora. Baška je važno turističko, ali nadasve važno povijesno mjesto otoka […]

Omišalj, Otok Krk

         Omišalj je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, na dijelu na kojem se otok najviše približava kopnu. Izdižući se na strmoj stijeni, Omišalj dominira okolnim prostorom Kvarnera.  Njegovi počeci sežu još u predrimsko doba, no potpun razvoj doživljava u srednjem vijeku. Prvi spomen Omišlja datira još u 12. stoljeće, a pod […]


Izvor: TZ Otoka Krka


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Otok Krk, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top