Description

Location : Košljun, Krk, Hrvatska

         Samo 750 metara od Punta u središtu Puntarske drage, nalazi se otočić Košljun ili Mostir kako ga Puntari nazivaju. Poznat je po franjevačkom samostanu (do 15 st. benediktinci) u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otočiću se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjava velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja, kao npr. jednooko janje.
Samostan posjeduje, osim numizmatičke zbirke, i bogatu knjižnicu s oko 30 000 naslova. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511. godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Na otočiću se nalaze i dvije crkve – Navještenja Blažene Djevice Marije (s najvećom slikom u Hrvatskoj „Raj, čistilište, pakao” autora Francesca Ughettija) i kapela sv. Bernardina (sakralni muzej).

          Na otočić Košljun dolazi se isključivo brodicama, a lokalni brodari iz Punta uvijek su na usluzi. Ne postoji red plovidbe već po potrebi. Za razgled otočića potrebno je oko jedan do dva sata, te na njemu nema ugostiteljskih sadržaja.

Košljun, lok. čak. Mostir, je otočić u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Šumski je rezervat prirode i spomenik kulture.

Zanimljivost

        Košljun administrativno pripada području Grada Krka, iako je svakodnevno povezan s Puntom i od njega udaljen samo nekoliko stotina metara. Razlog tome je povijesni. Naime, Košljun je još od najstarijih vremena bio povezan s Krkom preko lokaliteta Mikul na poluotoku Prniba. Punat, iako je postojao u srednjem vijeku, značajnije se razvio i proširio tek u drugoj polovici 19. st. Osim toga i sam Punat je sve do konca 19. st. bio dijelom Grada Krka pa je Košljun, s obzirom na povijesno dugotrajniju povezanost s Krkom, formiranjem Općine Punat 1886. g. ostao dijelom matične jedinice.

Reformom teritorijalnog ustrojstva Republike Hrvatske 1992. g. otok Krk je ponovno podijeljen na sedam samoupravnih jedinica, ali je Košljun, premda u potpunosti usmjeren na Punat, ostao dijelom Grada Krka.


Izvori: TZ Punat, Wikipedia

 

 
 
 

Location

Košljun, Krk, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top