Description

Location : Punat, Krk, Obala, Punat, Hrvatska

           Punat je naselje smješteno na istočnoj obali Puntarske drage, na južnoj obali otoka Krka, samo 8 km od grada Krka  oko 30 km od Krčkog mosta. S glavne prometnice koja ide uzduž otoka Krka, od Omišlja do Baške, potrebno je skrenuti desno kod crkvice sv. Dunata, smještene na sjeveru Puntarske drage.

Prvi tragovi naseljenosti uočavaju se od pretpovijesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Sam naziv prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377. godine.

Gospodarsku je osnovu nekada činilo poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, ovčarstvo i brodogradnja, naročito u drvu, danas prevladava turizam, osobito nautički, uz trgovinu. Od nekadašnjih djelatnosti danas opstoji ribarstvo, ovčarstvo a maslinarstvom se bavi gotovo svaka obitelj.

Ispred naselja, u središnjem dijelu plitke drage, smješten je šumoviti otočić Košljun. Punat – nekoć poznato brodogradilište drvenih brodova i sjedište snažnoga parobrodarskog društva – danas je poznata turistička destinacija, zahvaljujući, valorizaciji izletničko-turističkih vrijednosti otočića Košljuna, i jednoj od najvećih i najbolje opremljenih turističkih marina na istočnoj obali Jadrana.

Zahvaljujući cjelogodišnjem poslovanju marine i manifestacijama kao što su regata Croatia cup i Dani maslina, Punat je posjećivan od stranih posjetilaca i izvan turističke sezone. Uređene plaže i parkovi, bogata vegetacija, hoteli, pansioni, kuće za odmor, marina Punat – matična luka svima koji uživaju u ljepotama hrvatskog mora i otoka, mogućnost sporta i rekreacije (jedrenje, ronjenje, skijanje, surfanje, tenis, acgua park, minigolf, hodanje, boćanje ), domaća hrana koja se nudi u mnoštvu konoba i u restauracijama, kulturna ponuda – posebice otočića Košljuna – čine Punat vrlo posjećenim turističkim središtem.

Počeci turizma u Puntu

Turističke aktivnosti u Puntu započele su već početkom 19 st., a vezane su uz franjevački samostan na Košljunu koji posjećuju mnogi izletnici. Među njima je i carica Karolina, udovica austrijskog cara Ferdinanda I., Maksimilijan Ferdinand, mlađi brat austrijskog cara Franje Josipa, rumunjski kralj Karol I. i drugi. Da je Košljun rano postao zanimljiv dokazuje i dopis Biskupskog ordinarijata u Krku upućen FS Košljun, od 31.siječnja 1876.g. u kojem se traži od franjevaca da vode popis stranaca koji posjećuju samostan. Već 1908. godine osnovano je Kupališno društvo. Najstarija gostionica datira iz 1891.g., a prvi hotel, Vilu Luciju – poslije depandansa Kvarner, podignuo je mjesni poduzetnik Nikola Žic tek 1924. godine.


Izvor: TZ Punat

 

 
 
 

Location

Punat, Krk, Obala, Punat, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top