Description

Location : Omišalj, Hrvatska

         Omišalj je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, na dijelu na kojem se otok najviše približava kopnu. Izdižući se na strmoj stijeni, Omišalj dominira okolnim prostorom Kvarnera.

 Njegovi počeci sežu još u predrimsko doba, no potpun razvoj doživljava u srednjem vijeku. Prvi spomen Omišlja datira još u 12. stoljeće, a pod imenom Castri Musculi spominje se u idućem stoljeću, 1213., u sporu krčkog biskupa i omišaljskog klera. U razvoju naselja značajni su bili i krčki knezovi Frankopani koji su tu imali posjede. U 15. stoljeću, za vrijeme kneza Ivana i njegova sina Nikole, ta obitelj počinje izgradnju Kaštela, masivne branič-kule i zidova koji se nalaze s južne strane današnjeg naselja.
Nedugo nakon toga Omišalj i cijeli otok potpadaju pod mletačku vlast, a naselje dobiva važnost zbog svoga strateškog položaja. Unutar njegovih zidova bila je smještena posada s kaštelanom na čelu, a u luci su bili usidreni ratni brodovi. Omišljani su se bavili ribarstvom, stočarstvom i poljoprivredom koja iščezava industrijalizacijom prostora. U današnje vrijeme te je grane privrede zamijenio turizam.


 

 
 
 

Location

Omišalj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top