Description

Location : Grad Krk, Šetalište Svetog Bernardina, Krk, Hrvatska

          Grad Krk je danas administrativno, poslovno i obrazovno središte stanovništva na otoku Krku, s druge strane Krk je privlačno turističko središte  koje svojim posjetiteljima nudi bogatu  i šarolika turistička ponudu.

Najstariji tragovi grada Krka i okolice sežu u prapovijest, a njihovu povijest krojile su izmjene starosjedilaca i došljaka počevši od Liburna, zatim Rimljana, Slavena, Mlečana… Grad je postavljen na antičkim temeljima. Svjedočanstvo o tome nalazimo u sačuvanim ostacima rimskih termi, mozaiku u konobi Mate, Venerinu hramu te u dijelovima tadašnjega gradskog bedema. Gradski arhitektonski raster definirali su Rimljani postavivši dvije glavne ulice, cardo i dekumanus, upravo tamo gdje se i danas nalaze. Grad se tijekom stoljeća razvija i raste, a svoje današnje bedeme dobiva u srednjem vijeku.

      Grad Krk privlači reprezentativnom srednjovjekovnom baštinom, nastalom uglavnom za vrijeme venecijanske prevlasti na ovim prostorima. Tada su se osobito istaknuli krčki knezovi Frankopani koji su se vještim političkim koketiranjem s Venecijom uspjeli zadržati u Krku nekoliko stoljeća. Frankopanska loza formirala se kao nasljedstvo prvog kneza Dujma kojega su postavili Mlečani nakon što je otok Krk u 12. stoljeću prešao u njihove ruke. Otok je bio podijeljen na nekoliko otočnih kaštela – Bašku, Vrbnik, Dobrinj i Omišalj, s gradom Krkom kao središtem. Krčki knezovi brinuli su se o dobro uređenim pravnim odnosima, kako bi se održao mir na otoku, ali i o njegovanju kulturnog nasljeđa u obliku hrvatskog jezika i glagoljičkog pisma. Gotovo u izvornom stanju do danas je ostao sačuvan frankopanski kaštel. Kaštel je smješten na Trgu Kamplin, žarištu profanog i sakralnog života.

Pogled na srednjovjekovni Krk bez skromnih redovničkih bratovština, nezamisliv je. Bratovštine su svoje mjesto našle na sjevernim gradskim vratima Porta Su, uokolo današnjega Trga glagoljaša. Nekada su na tom istaknutome mjestu živjeli franjevci, benediktinci, benediktinke i klarise.

Danas Krk poznajemo kao turističko mjesto iznimnoga kulturno-umjetničkog nasljeđa, a taj drevni Splendidisima Civitas Curitarum (presjajni grad Krčana) živi u lijepoj sinergiji s užurbanošću modernoga doba.


Izvor: TZ Otoka Krka

 

 
 
 

Location

Grad Krk, Šetalište Svetog Bernardina, Krk, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top