Description

Location : Malinska, Hrvatska

           Malinska je turističko mjesto na otoku Krku i sjedište općine Malinska-Dubašnica. Smjestila se uz sjeverozapadnu obalu otoka Krka, u prostranom zaljevu. Od Krčkog mosta je udaljena 15 km, a od grada Krka 12 km. Zračna luka Rijeka udaljena je 12 km.

Malinska se smjestila u širokoj uvali između rtova Čuf i Pelova  koja sa svojih dvadeset raštrkanih okolnih sela, čini povijesnu cjelinu imenom Dubašnica.  Malinska je s mora otvorena prema Kvarnerskom zaljevu i najvećoj hrvatskoj luci Rijeci. Predivan pogled na zapadnom dijelu Dubašnice otvara se prema Istri i Učki, a obala je relativno niska i vrlo pristupačna.

         Zbog utjecaja mediteranskog raslinja s bogatom šumom, zemljopisnog položaja, mora i velike količine sunčeve energije, područje Malinske i okolice (Dubašnice) klimatski je vrlo povoljno te predstavlja najugodniju klimu na otoku Krku. U Malinskoj prevladava sredozemni, mediteranski tip klime s vrućim i suhim ljetima te blagim i kišovitim zimama.
Kupališna sezona započinje u svibnju, a traje do listopada, u tom razdoblju temperatura mora ne pada ispod ugodnih 20 stupnjeva. Prosječna godišnja temperatura je 17,4° C.

        Plaže na području Malinske povezane su brojnim šetnicama te čine jedinstvenu prirodnu cjelinu. Uređenost plaža varira od uređenih betonskih platoa do divljih, kamenih avanturističkih ulaza u more, ali i mnogo skrivenijih i skrovitijih mjesta za kupanje u malim uvalama koje vrijedi posjetiti.

Malinska je novije naselje te nema vrjednijih povijesnih spomenika, ali u neposrednoj okolici mjesta nalaze se:

      Crkva Sv. Marije Magdalene u Portu, nalazi se na krajnjem zapadu Malinskog zaljeva, nasuprot Malinske. Nju su u 15. stoljeću Frankopani darovali glagoljašima, koji su uz nju izgradili samostan. U samostanu se danas nalazi i mali uređeni muzej sa sakralnim sadržajima te vrijednom etnografskom zbirkom, iz Dubašnice. Još 1850. godine sagrađen je i toš za preradu maslina i proizvodnju ulja.
Župna crkva sv. Apolinara u Bogovićima, sagrađena u 19. stoljeću, na mjestu na kojem se nekada nalazila kapelica.

Ranokršćanski crkveni kompleks nalazi se u šumi Cickini, pored Svetog Vida Miholjica u Općini Malinska-Dubašnica. Prostire se na površini oko 5000 četvornih metara. Prema procjenama stručnjaka, datira iz razdoblja između 5. i 7. stoljeća. U sklopu ovog kompleksa nalaze se crkva, ostaci nekoliko objekata, a ističe se i krsni zdenac. Istraživanja ovoga kompleksa još traju.

          Dan općine i blagdan Sv. Apolinara zaštitnika župe i mjesta, slavi se 20. srpnja, a zadnji petak i subotu u srpnju svake se godine održavaju tradicionalne “Malinskarske noći”


 

 
 
 

Location

Malinska, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top