Description

Location : Cres, Hrvatska
OpisDogađanjaNaselja

Otok Cres

       Otok Cres najveći je hrvatski otok, površine 405,7 km2. Zbog svojega je položaja i dobre prometne povezanosti lako je dostupan iz svih dijelova Europe. Otok je smješten u Kvarnerskome zaljevu, u blizini istočne obale Istre, s kojom ga povezuje trajektna linija Brestova (Istra) – Porozina (Cres). Druga trajektna linija, Valbiska (Krk) – Merag (Cres), povezuje otok s istočnom obalom Kvarnera preko otoka Krka koji je s kopnom povezan mostom. Plovidba objema trajektnim linijama traje približno 25 minuta i već sama vožnja predstavlja istinski doživljaj.

        Cres je otok na kojemu još možete doživjeti duh Mediterana kakav je nekad bio na svim otocima na Jadranu. Zbog iznimno očuvana prirodnog okoliša i njegove bogate povijesti ovdje se osjećamo kao u pravome prirodnome parku. Igra dupina, let bjeloglavih supova nad otokom, panorame koje se otvaraju daleko prema moru i obližnjim otocima ili prekrasni zalasci sunca prizori su koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

       Očuvano arheološko nasljeđe svjedoči o povijesnom značaju otoka još od pradavnina i antičke Grčke i Rima, preko venecijanskog razdoblja i Habsburške Monarhije do današnjih dana. Ta se bogata prošlost odražava i u folklornim običajima i u karakteru stanovnika, kao i u izuzetnim kulinarskim delicijama koje na otoku pripremaju s posebnom ljubavlju.
Danas je Cres poznat po kvalitetnim turističkim uslugama što potvrđuju i brojni gosti koji se redovito vraćaju na otok.

Cres – priroda

          Uzburkan reljef otoka obrastao je karakterističnom mediteranskom vegetacijom, bogatim aromatičnim biljem i šarenim cvijećem. Taj zeleni pokrov otoka prostire se od šumovita i najvišeg sjevernoga dijela otoka do pašnjaka i kamenjara na jugu gdje se miješaju submediteranska i mediteranska klima. Na južnome dijelu otoka nalazi se slatkovodno jezero Vrana ili Vransko jezero. Najznačajniji je izvor pitke vode na otoku, kako za stanovnike tako i za različite životinje kojih na otoku ne nedostaje. Razina jezera nalazi se na približno trinaest metara nadmorske visine, a njegovo je dno na više od 60 metara ispod razine mora.
Najsjeverniji dio otoka, poznat po starim šumama, gotovo je nenastanjen. Ovdje su smješteni najviši vrhovi otoka koji se uspinju i do 650 metara iznad morske površine. Dobro označeni putovi omogućavaju samostalno istraživanje tog dijela otoka, gdje možete u miru i tišini meditirati u prirodi, diviti se kiparskim umjetninama ili šetati tajnovitim labirintima te susresti ovce koje slobodno pasu po cijelom otoku ili pokoju kornjaču, zeca, kunu ili srnu, a to će dodatno obogatiti vaše intenzivno doživljavanje prirode.

Plaže

         Duge, prirodno šljunčane plaže zasigurno su najveća privlačnost otoka i većina njih nalazi se uz zapadnu obalu. Najposjećenije plaže, one blizu Cresa i Martinšćice, lako su dostupne. Do drugih možete doći samo uskim stazama koje se strmo spuštaju s padina uzdignutih nad morem. Najatraktivnije plaže svakako su Sv. Blaž, Mali bok, Plave grote i Lubenička plaža. Uzduž čitave obale mnogo je malih, izoliranih zaljeva, do kojih možete doći samo s morske strane. Ti zaljevi ponajprije privlače avanturiste i posjetitelje željne mira i odmora, daleko od vreve, ali i udobnosti koju nude veća kupališta.

Gastronomija

       Premda jednostavna, otočna je kuhinja bogata okusima, uglavnom temeljena na ribi, janjetini te voću i povrću iz domaćeg uzgoja. Na takvoj su kuhinji Cresani oduvijek rasli. Prenošenjem s koljena na koljeno očuvalo se mnogo recepata po kojima se danas pripremaju otočna jela. Različiti načini pripreme i kombinacije sastojaka pravi su izazov za sladokusce.
Osim po tradicionalnim ribljim jelima, koja na otoku znaju izvrsno pripremiti, Cres je poznat i po kvalitetnoj i slasnoj janjetini. Ispaša autohtone creske ovce na slanoj travi i mediteranskoj vegetaciji daje mesu poseban okus po kojemu se razlikuje od kontinentalne janjetine. U kuhinji nikada ne nedostaje kvalitetna maslinovog ulja, a upravo je cresko ulje prvo s oznakom izvornosti u Hrvatskoj, te domaćih začina koji jelima daju mediteranski karakter.
Otočni kuhari, naravno, znaju ponuditi i suvremena jela i slastice, pri čemu uzimaju u obzir trendove pa jela prilagođavaju različitim zahtjevima gostiju.


Izvor: TZ Cres

————–

Grad Cres, otok Cres

Izvor: TZG Cres

Martinšćica, otok Cres

         Martinšćica je naselje koje se nalazi na zapadnoj obali otoka Cresa i drugo je po veličini mjesto na otoku. Nekada većinom ribarsko mjesto, danas je lijepo uređeno naselje s mnogo mediteranskog raslinja koje je izrazito turistički usmjerno.       Zaljev između Martinšćice i Miholašćice pravi je biser otoka i turistički […]

Beli, otok Cres

          Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja, nekadašnji rimski Caput Insulae – glava otoka. To malo, drevno naselje leži na vrhu strme stijene odakle se otvaraju prekrasni vidici. Uz more podno Belog nalazi se maleni zaljev sa šljunčanom plažom i kampom.          Naselje […]

Valun, otok Cres

       Na južnoj obali creskoga zaljeva leži malo ribarsko mjesto Valun. Smješteno je uz more, zbijeno između obale i strmog brežuljka po kojemu se terasasto dižu kuće. Okolica je gusto zasađena maslinama. Blizu sela lijepe su šljunčane plaže s čistim morem i manji kamp.         Osim kupanja i uživanja u […]

Lubenice, otok Cres

        Na zapadnom rubu visoravni koja se uzdiže južno nad Valunom nalazi se mjesto Lubenice. Smješteno je na strateškoj lokaciji, na vrhu strma zida koji se diže 378 metara nad morem.       Mjesto Lubenice je staro preko četiri tisuće godina, i naseljenost nikad nije bila prekinuta; što potvrđuju i pronađeni okolni tumuli iz brončanog i željeznog doba. […]

Manja naselja

         Otočani koji ne žive u gradiću Cresu, za svoje su domove izabrali manja mjesta ili zaseoke od kojih poneka imaju samo nekoliko kuća. Mjesta kao što su Loznati, poznati prvenstveno po izvrsnoj janjetini spremljenoj po starim receptima, Orlec, najveće naselje u unutrašnjosti otoka, uzorno uređena Predošćica, razvučeni Dragozetići, Stivan nastao povezivanjem triju zaselaka u jedinstveno naselje ili Grmov, nekadašnje ribarsko selo uz Vransko jezero, čuvaju autohtonu arhitekturu kao i život ljudi u skladu s prirodom. Stanovnici naselja koja nisu smještena na samome moru bave se poljoprivredom, maslinarstvom ili stočarstvom, što se odražava i u lokalnoj gastronomiji.
Na otoku nema velikih hotelskih naselja. Osim u dvama hotelima, u Cresu i Martinšćici, sobe možete unajmiti kod domaćih ljudi, upoznati njihovu gostoljubivost i zajedno s njima živjeti pravim otočnim načinom života.

 

 
 
 

Location

Cres, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top