Description

Location : Lubenice, Hrvatska

        Na zapadnom rubu visoravni koja se uzdiže južno nad Valunom nalazi se mjesto Lubenice. Smješteno je na strateškoj lokaciji, na vrhu strma zida koji se diže 378 metara nad morem.

      Mjesto Lubenice je staro preko četiri tisuće godina, i naseljenost nikad nije bila prekinuta; što potvrđuju i pronađeni okolni tumuli iz brončanog i željeznog doba. U antici se Lubenice spominje kao dobro utvrđen i strateški važan grad Hibernitia (tj. „zima” ili „hladno naselje”, najvjerojatnije zbog čestog hladnog vjetra koji je čest u naseljima na vrhu brda).

      Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. U Lubenicama postoji škola, no kako u mjestu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe.

      Tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. U crkvi Sv. Marije održavaju se koncerti, a na trgu ispred crkve održava se svečano otvorenje i zatvaranje “Lubeničkih večeri” na kojima nastupaju brojni svjetski, ali i hrvatski autori.

U Lubenicama se nalazi malen muzej vune. Na otoku Cresu ovčarstvo je jako rašireno i vuna autohtone creske ovce izuzetno je cijenjena.   U muzeju vuna progovara sama za sebe u svoj svojoj izražajnosti.

      Podno Lubenica, nalazi se plaža sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu. Do plaže se može doći pješice iz Lubenica ili brodom samostalno ili organizirano. Plaže je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa. Idealna je za miran odmor, jer nema puno kupača zbog nepristupačnosti plaži.


 

 
 
 

Location

Lubenice, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top