Description

Date : 27. rujna 2020.
Location : Valun, Hrvatska

       Na južnoj obali creskoga zaljeva leži malo ribarsko mjesto Valun. Smješteno je uz more, zbijeno između obale i strmog brežuljka po kojemu se terasasto dižu kuće. Okolica je gusto zasađena maslinama. Blizu sela lijepe su šljunčane plaže s čistim morem i manji kamp.

        Osim kupanja i uživanja u prirodi, možete istraživati okolicu i posjetiti ostatke prvobitnog naselja koje je postojalo na brdu nad Valunom. Danas je tamo gradsko groblje i crkvica sv. Marka u kojoj je pronađena najveća znamenitost mjesta – nadgrobni spomenik iz XI. stoljeća s dvojezičnim glagoljskim i latinskim zapisom, poznat pod nazivom Valunska ploča. Taj spomenik jedan je od najstarijih dokumenata pisanih glagoljicom, stoga je iznimno dragocjen element hrvatskog kulturnoga nasljeđa. Ploča se čuva u valunskoj župnoj crkvi.

        Gurmanima je Valun poznat po dobroj kuhinji u kojoj, u skladu s ribarskom tradicijom kraja, prevladavaju riblja jela. U ljetnim mjesecima u zaljevu se često usidre velike jahte i brojne jedrilice kojima posjetitelji istražuju Kvarnerski zaljev dok barkom možete i samostalno istraživati obalu te tragati za skrivenim uvalicama i opušteno uživati pod suncem.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Valun, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top