Description

Date : 27. rujna 2020.
Location : Beli, Croatia, Hrvatska

          Beli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja, nekadašnji rimski Caput Insulae – glava otoka. To malo, drevno naselje leži na vrhu strme stijene odakle se otvaraju prekrasni vidici. Uz more podno Belog nalazi se maleni zaljev sa šljunčanom plažom i kampom.

         Naselje je akropolskog tipa, a smješteno je se na 130 metara visokom brijegu na  sjevernom dijelu otoka Cresa, na mjestu prethistorijske gradine. Tipično je primorsko naselje zbijenog tipa.

         U Belom se nalaze brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a neke od njih su: župna crkva s polukružnom apsidom starije romaničke crkve, u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanička crkva Sv. Marije s muzejskom zbirkom, gotička jednobrodna crkvica Sv. Antona na mjesnom groblju, prethistorijske staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona te kamena glava kralja Abela. Tu ćemo naći ostatke iz rimskoga razdoblja, srednjovjekovne utvrde, gotičke crkvice, zapise na glagoljici i raznovrsne boje i ornamente na pročeljima kuća.

U mjestu se nalazi centar posvećen najvećoj prirodnoj znamenitosti otoka – bjeloglavom supu – Centar za posjetitelje Beli s oporavilištem za bjeloglave supove. U njemu je izvrsno predstavljena priča jedne od najvećih ptica koje jedre nebom i čija krila u rasponu mjere 2,8 metara. Bjeloglavi sup pravi je pustolov koji prvih pet godina istražuje svijet, vrati se i smiri na otoku, pronađe partnera i izgradi gnijezdo. Cres je jedno od zadnjih prirodnih mjesta na kojemu se gnijezde ove rijetke i zaštićene ptice.

      Mjesto Beli turistički je orijentirano za obiteljski i kamping turizam s lijepom šljunkovitom plažom i dobro zaštićenom lučicom. Također, iskazuje se kao ishodište za dugačke šetnje po prirodi predivnih šumovitih predjela Tramontane.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Beli, Croatia, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
Top