Description

Website: : Vidi website
Location : Crikvenica, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiNaseljaPlaže

       Crikvenica je smještena u Kvarnerskom zaljevu Jadranskog mora, 33 kilometra udaljena od Rijeke, velikog prometnog čvorišta i središta Primorsko-goranske županije. Cijeli Grad Crikvenica je zapravo morska rivijera s nizom urbanistički gotovo spojenih turističkih mjesta: Selcem, Crikvenicom, Dramljem i Jadranovom. Grad se prostire na oko 28 četvornih kilometara u priobalnom pojasu, oko 15 km dugom i oko 2 km širokom, stisnut između mora i izduženog primorskog grebena, čija je prosječna nadmorska visina oko 300 m.

Stoljetna turistička tradicija na crikveničkoj rivijeri posljedica je izvrsnog zemljopisnog položaja i dobre cestovne povezanosti. Toliko je blizu posjetiteljima iz srednje Europe, da cestovnim putem mogu stići do nje u jednome danu.

       Osim cestovnim, može se doći morskim ili zračnim putem. Nautičari vez pronalaze u gradskoj luci. Na rivijeri je i mnogo manjih lučica za vaša plovila. Nedaleko, pak, u marinama u Novom Vinodolskom (“Marina Novi” i “Mitan Marina”) te na otoku Krku u Puntu nude se usluge zimskog veza. Zrakom je najjednostavnije doći preko aerodroma Zračne luke Rijeka, smještenog također na otoku Krku, udaljenog svega dvadesetak kilometara od Crikvenice.

       Uz prirodne ljepote, čisto more i zrak te gostoljubive domaćine, glavni razlog za odmor u Crikvenici je, već više od stotinu godina, vrlo ugodna, blaga, stabilna i zdrava mediteranska klima i mikroklima s blagim zimama i ne prevrućim ljetima, koja je omogućila razvoj zdravstvenog turizma. Duge pješčane i šljunčane plaže s brojnim sadržajima za djecu povezane su prirodnom šetnicom kroz bogato mediteransko raslinje i pružaju mogućnost uživanja za svakoga, od kupača do šetača, rekreativaca i biciklista.

              Ljudi su prisutni na ovim prostorima više stoljeća, što potvrđuju arheološki  nalazi mačeva, kopalja, nakita te ostaci brojnih prapovijesnih naseobina, smještenih na zaravnjenim vrhovima brežuljaka nadomak mora.

Prvi stanovnici bili su Japodi, a od 4. st. prije Krista Liburni, koji su uzvisina nadzirali uski kanal između kopna i otoka Krka, a s druge su strane kontrolirali prastari prometni pravac kroz Vinodol.

          Staro naselje Kotor, smješteno na vrhu obližnjeg brežuljka, ostavilo je tragove ilirskog stanovništva i Rimljana. Nakon požara 1776. godine, većina stanovništva preselila se bliže moru.

Povijest Crikvenice povezana je s plodnom udolinom Vinodol. Prirodno zaštićene uvale bile su utočište rimskim trgovačkim brodovima. Arheološki nalazi sugeriraju da su luka i naselje stari najmanje 2000 godina.

U 8. stoljeću, Crikvenicu naseljavaju Hrvati. U 13. stoljeću, područje Crikvenice ulazi u sastav Župe Vinodol, kojom vladaju Krčki knezovi Frankapani. U to vrijeme, Crikvenica je bila luka frankopanskog kaštela Grižane.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola IV. Frankapan. On je 14. kolovoza 1412. potpisao darovnicu kojom omogućuje gradnju samostana za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka na ušću rječice Dubračine u more, uz srednjovjekovnu crikvu – od čega je izveden naziv Crikvenica, a taj se dan uzima kao rođendan Crikvenice.

U tom samostanu je prvu naobrazbu stekao Julije Klović, svjetski najpoznatiji minijaturist.

Kroz srednji vijek Crikvenica je bila luka frankopanskog kaštela Grižane. Njeni stanovnici su se bavili pretežno ribolovom. Stoljećima su Crikvenički ribari lovili u Kvarneru, a sredinom 19. stoljeća u potrazi za novim lovištima počeli su se iseljavati na druge kontinente.

Turizam se u Crikveničkom primorju razvija od 19. stoljeća kad je izgrađen prvi hotel i uređuju se kupalište i šetnice. Godine 1906. proglašena je klimatskim lječilištem, a turistički se jače razvija nakon Prvog svjetskog rata. Tijekom 20. stoljeća, Crikvenica se razvila u jedno od vodećih turističkih odredišta na hrvatskoj obali.

Stari Kotor, Crikvenica

         Stari Kotor je naselje koje se nalazi u blizini Crikvenice. Crikveničani su prije naseljavanja današnje Crikvenice živjeli u naselju Kotor na obližnjem brijegu, koje se spominje još u 13. stoljeću. Kotorska je župa bila u sastavu srednjovjekovnoga gradića Grižana, a stanovnici su bili vrlo pobožni, o čemu svjedoči broj crkava, uz […]

Dramalj

         Dramalj je turističko mjesto koje se nalazi sjeverno od Crikvenice kojoj administrativno  pripada. Proteže se od Crnog mola (predio grada Crikvenice) do turističkog naselja Kačjak. Nekada, malo ribarsko mjesto a danas je jedna od omiljenih turističkih destinacija s prekrasnom obalom, brojnim plažama s čistim i bistrim morem.        Povijest […]

Selce

           Selce je prekrasno malo turističko mjesto i luka na Kvarneru, smješteno 3 km jugoistočno od Crikvenice. Ovo područje bilo je naseljeno još u prapovijesti. Ovaj grad, nekad dom ribara i klesara, danas je živahna turistička destinacija.       Grad je poznat po svojoj prirodnoj ljepoti, čistom zraku i moru. […]

Jadranovo

       Jadranovo je smješteno na sjevernom dijelu Jadranskoga mora, svega 9 km od centra Crikvenice i 25 od Rijeke. Jadranovo administrativno pripada Gradu Crikvenici. Dugogodišnja turistička tradicija, gostoljubivi domaćini, prekrasna očuvana priroda i kristalno čisto more, ugodan smještaj u obiteljskim kućama, te bogata gastronomska ponuda tek su dio onog što vam Jadranovo može […]

Plaža Crni Molo, Crikvenica

          Plaža Crni Molo popularna je pješčano-šljunčana plaža u Crikvenici. Nalazi se u samom centru grada, uz gradsku šetnicu i hotel Esplanade. Plaža je duga oko 400 metara i široka oko 20 metara. Crni Molo idealno je mjesto za kupanje i sunčanje. More je plitko i ugodno za kupanje djece, a […]

Plaža Poli mora, Selce

           Plaža Poli mora je popularna plaža u Selcu koja je udaljena oko 300 metara jugozapadno od centra naselja. To je šljunčana plaža s prošaranim betonskim i pješčanim dijelovima, zbog čistoće i kvalitete plaža je nagrađena Plavom zastavom.  Pogodna je za malu djecu i opremljena je tuševima, toaletima i svlačionicama. – […]

Gradska plaža Crikvenica

           Najpoznatija plaža u Crikvenici je glavna gradska plaža koja se nalazi 200 metara od centra Crikvenice. Ovu plažu krase mnoge kvalitete, a more je kristalno čisto, zbog kojih je nagrađena sa Plavom zastavom. Plaža je prilagođena za sve uzraste, osobe sa invaliditetom, a i neizbježno je okupljalište mladih. Plaža je […]


 

 
 
 

Location

Crikvenica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top