Description

Website: : Vidi website
Location : Rijeka, Hrvatska

OpisPovijestPlažeZnamenitosti

            Rijeka, je najveća je hrvatska luka, treći po veličini grad u Republici Hrvatskoj te administrativno središte Primorsko-goranske županije.  Rijeku se  u 18. i 19. stoljeću zbog idealnog zemljopisnog položaja i dubine mora u Kvarnerskom zaljevu koja omogućuje uplovljavanje i najvećih brodova, razvila u jednu od najvećih europskih luka i moćno industrijsko središte.

Grad Rijeka leži na ušću rijeke Rječine u Kvarnersko primorje na razmeđi dviju povijesnih regija koje razdvaja Rječina pa sa Sušakom počinje Hrvatsko primorje, a zapadno od Rječine počinje Julijska krajina, povijesno područje od Soče na zapadu do Rječine na istoku.

Klima

          Rijeka ima umjereno toplu vlažnu klimu. Prosječna temperatura zraka u gradu iznosi 13,8 °C, srednje siječanjska temperatura je 5,6 °C, dok srednja temperatura u srpnju iznosi 23,3 °C. Godišnje u 86 dana ukupno padne 1529 mm padalina. Na količinu padalina i njihovu godišnju raspodjelu izravno utječu jesenje i proljetne ciklone nastale u novskom zaljevu. Tijekom zime u Rijeci vrlo rijetko padne snijeg ali može puhati jaka, ponekad i orkanska bura.

Povijest

        Naselja na području današnje Rijeke postojala su već u paleolitu i neolitu. Međutim, najstarije naselje smatra se gradinom Tarsatica na Trsatskom brdu, koja se veže za ilirsko-keltsko pleme Japodima. Grci su nazivali kvarnerske otoke Elektrides (Jantarski otoci) po jantarskom putu. Japodska kultura bila je poznata po figuralnim artefaktima od jantara, pa se pretpostavlja da je Tarsatica, japodsko naselje najbliže moru, bila glavno mjesto za prijenos jantara na liburnsku obalu i otoke Kvarnera.
Rimljani su 129. g. st. ere osvojili područje Liburnije i na cesti između Trsta, Krasa, Crikvenice i Senja sagradili vojnu utvrdu Tarsaticu na desnoj obali ušća Rječine u Kvarnerski zaljev. U vrijeme cara Augusta, Tarsatica se razvijala u urbano naselje. Iz tog razdoblja potječu brojni arheološki nalazi, poput temelja rimskih bedema, zidova zgrada i castruma, podzidane obale, ostaci termi (hipocaust i mozaici) i kasnoantičkih rimskih vrata.

         Rijeka se spominje prvi put 1139. pod imenom Flumen. U srednjem vijeku je bio pod vlašću država Ostrogota, Bizantskog carstva, Langobarda i Franaka, a u 14. stoljeću se u povijesnim izvorima spominju dva naselja: Tersatto i Rijeka. Srednjovjekovna Rijeka je bila utvrđeni feudalni grad s nekoliko kula i zidinama te podijeljena na gornji i donji dio, gdje se nalazio kaštel i stari hram San Vito u gornjem dijelu te gospodarsko i trgovačko naselje te augustinski samostan u donjem dijelu. U 15. stoljeću Rijeka je postala trgovački i obrtnički centar s važnim lukom.

U 16. stoljeću je bila pod vlašću Habsburga te je postala važno središte trgovine u regiji. U  gradu djeluje glagoljska tiskarnica. Zbog razvijene trgovine željezom, uljem, drvom, vunom, stokom i kožom, Rijeka doživljava trgovinski procvat. Dolaskom isusovaca u Rijeku unaprijedio se kulturni i prosvjetni život grada. Godine 1627. osnovana je Isusovačka gimnazija, što se smatra začetkom rada Sveučilišta u Rijeci.

U 17. stoljeću zbog čestih turskih provala i dugotrajnih sukoba uskoka s Mlečanima prestaje zlatno doba riječke trgovine. Nakon Velikog turskog rata prestaju turske provale i počinje novo jačanje Rijeke kao važnog trgovačkog središta, pa je 1719. austrijski car Karlo VI. proglasio Rijeku slobodnom lukom. Ojačala Ugarska uskoro počinje iskazivati pretenzije prema Rijeci kao svom izlazu na more. U 18. stoljeću ispod Trsata javlja se novo naselje – današnji Sušak. Rijeka je tad imala 5 956 stanovnika, a Zagreb 2 815 stanovnika. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Rijeka je neko vrijeme bila pod francuskom upravom u sklopu Ilirskih provincija. Od Francuza je oslobođena 1813. godine.

         U 20. stoljeću Rijeka je bila važno industrijsko i lučko središte. Tijekom Drugog svjetskog rata bila je pod talijanskom okupacijom, a nakon rata postala je dio Jugoslavije. 1991. godine Rijeka se pridružila Hrvatskoj u njenom osamostaljenju. Danas je Rijeka grad s više od 107 000 stanovnika i važna je pomorska luka te turističko odredište s mnogim povijesnim znamenitostima i lijepim plažama.

Plaža Igralište, Rijeka

       Plaža Igralište je odlično mjesto za uživanje u suncu i moru. Ova riječka  šljunčana plaža je pogodna za obitelji s djecom.  Noću se plaža pretvara u mjesto za izlazak, pružajući priliku za druženje s prijateljima. Plaža također nudi parkiralište, teren za odbojku na pijesku, ugostiteljski objekt, tobogan, tuš i sanitarni čvor, što […]

Plaža Ploče, Rijeka

          Plaža Ploče  je ograđena plutačom, ima opremu za košarku na vodi, spust u vodu za invalide, spasilačku službu, ugostiteljske objekte, kabine za presvlačenje, tuš, sanitarni čvor, garažu. U sklopu plaže Ploče su igralište za odbojku na pijesku i riječki bazenski kompleks, a nositelj je Plave zastave.  

Plaža uvala Kostanj, Rijeka

           Plaža Kostanj je riječka gradska plaža namijenjena  osobama s invaliditetom. Na kupače paze obučeni spasioci, ograđena je plutačom, ima postavljenu opremu za košarku na vodi, spust u vodu za invalide, ugostiteljski objekt, tuš, parkiralište i sanitarni čvor prilagođene osobama s invaliditetom te je nositelj Plave zastave.  

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

          Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, osnovan 1961. godine, sadrži pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheološki odjel. Muzej se nalazi u historicističkom zdanju, bivšoj Guvernerovoj palači, koja je zaštićeni spomenik kulture. Palača je izgrađena 1896. godine prema projektu mađarskog arhitekta Alajosa Hausmanna. Stalni postav muzeja na interaktivan i suvremen […]

Katedrala sv. Vida, Rijeka

          Riječka katedrala sv. Vida je jedinstvena barokna rotonda, jedina koja je izgrađena  u  Hrvatskoj. Izgrađena je po projektu isusovačkog arhitekta G. Briana 1638. godine, a kao uzor služila je venecijanska crkva Santa Maria della Salute. Crkva se nalazi na povišenom mjestu središta grada, gdje se nekada nalazila crkvica istoimenog titulara […]

 

 
 
 

Location

Rijeka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top