Description

Date : 20. prosinca 2022.
Location : Katedrala sv. Vid, Grivica ulica, Rijeka, Hrvatska

          Riječka katedrala sv. Vida je jedinstvena barokna rotonda, jedina koja je izgrađena  u  Hrvatskoj. Izgrađena je po projektu isusovačkog arhitekta G. Briana 1638. godine, a kao uzor služila je venecijanska crkva Santa Maria della Salute.

Crkva se nalazi na povišenom mjestu središta grada, gdje se nekada nalazila crkvica istoimenog titulara i zaštitnika grada. Isusovački red je odlučio iskoristiti kult drevnog Čudotvornog raspela iz te crkvice za gradnju nove crkve. Raspelo je uklopljeno u barokni glavni oltar, a na galeriji katedrale se nalazi zbirka slikarstva, zlatarstva, misnog odijela, rijetkih knjiga, grafika i drugih sakralnih umjetnina, uključujući i portret sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika turista.

U unutrašnjosti crkve sv. Vida dominiraju moćni stupovi što podupiru lukove kapela u kojima su smješteni višebojni mramorni oltari. Oltare su radili poznati barokni oltaristi Leonardo Pacassi, Pasquale Lazzarini i Antonio Michelazzi, u razdoblju između 1696. i 1740. godine. Propovjedaonicu, djelo zrelobarokne umjetnosti, izradio je 1731. godine Antonio Michelazzi. Na glavnom oltaru izloženo je reinsko – gotičko Raspeće iz 13. stoljeća dok je oltar 1711. izradio kipar Pasquale Lazzarini. Sa strana oltara su kipovi svetog Vida i svetog Modesta.

Investicija u gradnju crkve premašila je mogućnosti lokalne sredine pa je potrajala cijelo stoljeće, a prema površinama pročelja koje nisu prekrivene kamenim pločama, nikada nije potpuno dovršena. Preporučujemo posjet galeriji katedrale gdje se mogu vidjeti ove zanimljive umjetnine.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Katedrala sv. Vid, Grivica ulica, Rijeka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top