Description

Location : Katedrala sv. Vid, Grivica ulica, Rijeka, Hrvatska

          Riječka katedrala sv. Vida je jedinstvena barokna rotonda, jedina koja je izgrađena  u  Hrvatskoj. Izgrađena je po projektu isusovačkog arhitekta G. Briana 1638. godine, a kao uzor služila je venecijanska crkva Santa Maria della Salute.

Crkva se nalazi na povišenom mjestu središta grada, gdje se nekada nalazila crkvica istoimenog titulara i zaštitnika grada. Isusovački red je odlučio iskoristiti kult drevnog Čudotvornog raspela iz te crkvice za gradnju nove crkve. Raspelo je uklopljeno u barokni glavni oltar, a na galeriji katedrale se nalazi zbirka slikarstva, zlatarstva, misnog odijela, rijetkih knjiga, grafika i drugih sakralnih umjetnina, uključujući i portret sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika turista.

U unutrašnjosti crkve sv. Vida dominiraju moćni stupovi što podupiru lukove kapela u kojima su smješteni višebojni mramorni oltari. Oltare su radili poznati barokni oltaristi Leonardo Pacassi, Pasquale Lazzarini i Antonio Michelazzi, u razdoblju između 1696. i 1740. godine. Propovjedaonicu, djelo zrelobarokne umjetnosti, izradio je 1731. godine Antonio Michelazzi. Na glavnom oltaru izloženo je reinsko – gotičko Raspeće iz 13. stoljeća dok je oltar 1711. izradio kipar Pasquale Lazzarini. Sa strana oltara su kipovi svetog Vida i svetog Modesta.

Investicija u gradnju crkve premašila je mogućnosti lokalne sredine pa je potrajala cijelo stoljeće, a prema površinama pročelja koje nisu prekrivene kamenim pločama, nikada nije potpuno dovršena. Preporučujemo posjet galeriji katedrale gdje se mogu vidjeti ove zanimljive umjetnine.


 

 
 
 

Location

Katedrala sv. Vid, Grivica ulica, Rijeka, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top