Description

Date : 24. prosinca 2021.
Location : Novi Vinodolski, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiPlažeNaselja

         Grad Novi Vinodolski smješten je na jugoistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u središnjem dijelu Sjevernog Hrvatskog primorja, pokraj Vinodolske doline, uz razvedenu obalu Podvelebitskog kanala, a administrativno obuhvaća 20 naselja.

Novi Vinodolski je danas upotpunjen svim sadržajima neophodnim suvremenom načinu življenja i poslovanja. U mjestu se nalaze: škola, dječji vrtić, crkva, pošta, dom zdravlja, ljekarna, čitaonica i knjižnica, muzej i galerija, banke, poslovnica FINA, kreditno-štedna i osiguravajuća društva, benzinske crpke, hoteli, putničke agencije, a dostupan je i niz obrtničkih usluga.

Geoprometni položaj Novog Vinodolskog, te dostupnost morem, kopnom i zrakom, odnosno blizina zemljama srednje Europe, čini ga atraktivnim odredištem za ljetovanje ili kraći odmor.

Međunarodna Zračna luka Rijeka nalazi se na udaljenosti od 25 km, a operativna je cijele godine. Tijekom ljeta servisiraju je redovne linije Croatia Airlines-a s Münchenom i Londonom te niz low-cost i charter linija (npr. Ryan Air, Eurowings, Condor, Transnavia) s Njemačkom, Švedskom, Norveškom, Poljskom, Nizozemskom.

Novi rano postaje značajno turističko sjedište upravo zahvaljujući prekrasnoj prirodi – kamenoj obali, modrom čistom moru, šetnji uz more, bujnom zelenilu, šumom bogatom zaleđu, smještaju, dobroj prometnoj povezanosti, te mediteranskoj klimi. Turizam se u Novom pojavljuje 1878. godine, kada je novljanska obitelj Mrzljak podignula prvo drveno kupalište na pilotima u luci, uz takozvanu Bribirsku rivu.

Novi se s godinama mijenja i ubrzano razvija – gradi se komunalna infrastruktura, javna turistička infrastruktura, prometnice, a izgrađene su i dvije marine što je Novi Vinodolski uvrstilo na nautičku kartu Jadrana.

Klima

       Zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji, blagoj mediteranskoj klimi, čistom moru i zraku, područje Novog Vinodolskog klimatski je vrlo povoljno, te čak pogoduje u liječenju i rehabilitaciji dišnih puteva.

Kupališna sezona kreće u svibnju, a proteže se sve do listopada. Ljetne temperature zraka kreću se od 22 do 35° C, a temperature mora od 20 do 25° C.  Najčešće prisutni vjetrovi su jugo  i bura. Svježinu i ugodu ljeti donosi maestral (sjeverozapadnjak) koji puše s kopna prema moru. U ljetnim mjesecima javljaju se i kratkotrajne nevere, s pljuskovima i sjevernim vjetrom tramuntanom.

 

        Područje Novog Vinodolskog naseljeno je u prethistoriji, o čemu svjedoče nalazi iz spilje Vlaška peć, kod Kozice, s artefaktima iz eneolitika, neolitika, iz ranobrončanog i s početka srednjeg brončanog doba. Materijalne tragove bivanja na ovom tlu ostavili su Liburni, poslije i Japodi, u gradini koju su sagradili na tjemenu brda Veli Osap, na lokalitetu uz današnju vodospremu. Za vlasti Rimljana sagrađena je utvrda Lopar uz izvorišta u uvali Lišanj nasuprot Školjiću.

Napušteni Lopar naselili su Hrvati. Početkom 13. st. preko mora na kopno prelaze, iz svog kaštela Gradec, zapadno od vrbničkog polja, knezovi Krčki, stekavši kraljevskom darovnicom Ugarsko-hrvatskog kralja Andrije I Modruš i Vinodol. Na brijegu nad utokom Ričine (Suha Ričina) u more grade svoj kaštel i utvrđeni Novi Grad, iz kojeg se šire na novu stečevinu.

U Novom je 6. siječnja 1288. napisan Vinodolski zakon, kojim se uređuju odnosi Krčkih, kao novih feudalnih gospodara Vinodola, s devet vinodolskih općina. To je najstariji zakonski tekst na hrvatskom jeziku i najstariji zakonski spomenik slavenskoga juga, a napisan je glagoljicom.

U svojoj dugoj povijesti Novi je nekoliko puta mijenjao svoje ime: Novi Grad, Novigrad, Novi, Novi u Vinodolu, Novi Vinodol, sada Novi Vinodolski.

U Novi je od 1493. g. preseljeno sjedište biskupije Modruške ili Krbavske, kad ovdje nalazi utočište biskup modruški ili krbavski Kristofor Dubrovčanin (Petančić), kojem je u osmanlijskom napadu na Modrušu (prije bitke na Krbavi) opljačkana i zapaljena palača u donjem gradu.

Novi je napadan i od Mletaka, za uskočkih ratovanja, 1598. i 1613. g., a naročito teško stradava 1615. g., za odsustva Nikole Frankapana i vojničke posade grada u Lici, u borbi s Turcima. Napadnut je s 3000 mletačkih vojnika, srušena je gradska kula, grad je porušen, oplijenjen i zapaljen, a odnesena su tri gradska topa. Porušeni su Pavlinski samostan i lazaret u luci, a uništene su i frankapanske solane.

Novi se u 19. st. gospodarski, kulturno i politički diže: intenzivira se iskorištavanje šuma u zaleđu, 1845. g. osnovana je Narodna čitaonica, a od 1851. g. Općina Novi, u sklopu Bakarskog kotara, dobiva općinsko zastupstvo, tj. općinski odbor s vlastitom samoupravom.

Godine 1884. g. gradi se  prvi vodovod, s izvora Ivanj u novljanskom polju, a 1886. g. postaje sjedište kotarske oblasti, pod koju potpadaju općine Novi, Bribir, Selce, Crikvenica, Grižane, Belgrad, Drivenik, Drežnica i Krmpote.

Uređena je šetnica uz more i park. Otvaraju se pansioni i gostione, hoteli i vile pa Novi na najbolji način koristi svoj prirodne ljepote i povoljan smještaj. Uz ugostiteljstvo prisutno je i iskorištavanje bogate šume u zaleđu grada. Luka se koristi za izvoz, a razvija se i drvoprerađivačka djelatnost.

U Novom se sijeku četiri cestovna pravca (prema Rijeci, Vinodolom za Bribir- Križišće, prema Ogulinu, te prema Senju). Gradnjom Jadranske magistrale povezanost je još i bolja. Otvaraju se škole: Škola učenika u privredi – drvoprerađivački smjer, Pčelarska škola, Lugarska škola. Godine 1962. Općina Novi je ukinuta i pripojena Općini Crikvenica i tek 1992. Odlukom Hrvatskog sabora općina je vraćena, a dobiven je status Grada.

Vinodolski zakonik

           Vinodolski zakonik je hrvatski pisani popis običajnog prava koji je napisan 6. siječnja 1288. godine. Najstariji je cjelovito sačuvan zapis običajnog prava, i od sličnih dokumenata na slavenskim jezicima od njega je možebitno starija samo Ruska pravda (koja se datira od 11. do 13. stoljeća). Pisan je glagoljicom, a predstavlja […]

Plaža Rivica, Novi Vinodolski

         Plaže Rivica i Pod Lopar su dviju plaža najbližih središtu Novog Vinodolskog, u neposrednoj blizini Glavne gradske plaže kod hotela Lišanj, udaljena niti 50 metara od parkirališta pod naplatom Lukavice. Plaža se nalazi uz samu šetnicu, te se proteže cijelom njenom dužinom. Ulazi u more su šljunčani, no dijelom i stjenoviti. […]

Plaža Prva dražica, Novi Vinodolski

Plaža Prva dražica nalazi  se u blizini centra Novog Vinodolskog i Marine Novi nalazi se plaža pogodna za obitelji s djecom i osobe starije životne dobi. U blizini se nalaze parking pod naplatom (Obala kneza Branimira) i ugostiteljski sadržaj, a osiguran je i besplatan WIFI. Tip plaže: kombinirana – uređena betonska, stjenovita i šljunčana plaža […]

Glavna gradska plaža Lišanj

         Ispod hotelskog kompleksa “Lišanj” smještena je glavna gradska plaža Lišanj, u samom centru Novog Vinodolskog. Prepuna sportskih sadržaja na vodi i pijesku, podjednako je atraktivna djeci i odraslima. Plaža Lišanj je dijelom betonska, dijelom šljunčana i pješčana i nositelj je Plave zastave. Prilagođena je djeci a tijekom večeri pogodna za zabavu. […]

Posts not found

Krmpote

              Krmpote je naselje smješteno iznad Klenovice. Obiluje prekrasnim krajolikom, ljekovitim biljem, vidikovcima (Kuk i Sviba), uređenim Nebeskim labirintima te staklenom kapelicom u selu Omar.
Danas, Krmpote postaju sve atraktivnije mjesto za život, i to mlađem stanovništvu, a netaknuta priroda, svjež i čist zrak, blizina planinarskih staza, te istovremeno plaža i mora u naseljima Smokvica Krmpotska i Klenovica, karakteristike su zbog kojih je u ovaj kraj dolazi sve više turista.


Izvor: TZ Novi Vinodolski, Wikipedia


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Novi Vinodolski, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top