Description

Date : 16. prosinca 2022.
Location : Frankopanski kaštel, Novi Vinodolski, Hrvatska

         Za Frankopanski kaštel  se ne zna kada je utemeljen, ali je iz Vinodolskog zakona jasno vidljivo da je već 1288. godine pripadao porodici knezova Frankopana, ostao je sve do 1761. godine u cijelosti onakav kakav je i sagrađen. Poslije smaknuća Franje Krste Frankopana i Petra Zrinskoga u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, njihova imanja postala su plijen feudalaca.

“Kvadrac, kako narod zove kvadratnu kulu, jedini je ostatak kaštela što su ga 13. stoljeću podigli Frankopani. U hrvatskoj povijesti ima izuzetno povijesno značenje u civilizacijskome i upravnome smislu.

Tako je stari Frankopanski kaštel sveden na ostatke, koji i danas, doduše obezvrijeđeni i devastirani, zatvaraju sa zapadne strane novljanski glavni trg. U tlocrtnoj površini, na novo uređene kamene ploče trga, ucrtani su temelji okrugle kule ili “rondela”, kako Novljani kažu kad spominju ovu kulu.

NARODNA ČITAONICA I MUZEJ

       U prizemnom dijelu frankopanskog kaštela smještena je NARODNA ČITAONICA I KNJIŽNICA, koja je osnovana za vrijeme ilirskog preporoda, 1845. godine. Čitaonica je odigrala veoma značajnu ulogu u kulturnom životu mjesta, pa su Novljani iz zahvalnosti njenom osnivaču kanoniku Josipu Mažuraniću, 9. prosinca 1988. podigli spomen ploču na njegovoj rodnoj kući u starom gradu.

Na drugom katu kaštela je NARODNI MUZEJ koji je po osnivanju bio smješten u prostorijama negdašnje Biskupije. Tu vrijednu instituciju osnovao je 1. svibnja 1951. Novljanin, učitelj Juraj Potočnjak.

Vrlo zanimljivi i originalni izlošci Muzeja pobuđuju interes posjetitelja, jer ih oni mogu upoznati s kulturom prošlosti naroda toga kraja, njegovim životom i običajima od 1288. godine do danas. Posebno je zanimljiva etnografska zbirka izvornih narodnih nošnji i instrumenata, zatim arheološki i hidroarheološki nalazi iz Novog Vinodolskog i Povila, zbirka umjetničkih predmeta i oružja te memorijalna zbirka književnika Mažuranića.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Frankopanski kaštel, Novi Vinodolski, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top