Description

Location : Bribir, Hrvatska

          Bribir je jedno od najvećih naselja u Vinodolskoj općini, udaljeno samo 6 km od mora, smješten na brežuljku iznad doline. Ovo naselje je administrativno, kulturno i gospodarsko središte s 1480 stanovnika. Bribir je bio središte vinodolskog kraja u srednjem vijeku, okružen zidinama i kulom koju su podigli Frankopani 1302. godine. Danas, od te utvrde ostala je samo četverokutna kula.

           Ostatci starih zidova i gradske kule u Bribiru podsjećaju na vrijeme Frankopana. Njihova četiri stoljeća vladavine ostavila su tragove u duhovnom i materijalnom smislu. U vrijeme kneza Bernardin Frankopan koji je učvrstio gradske zidine i kaštel grad doživljava svoj vrhunac. S brežuljka gdje se nalazi stari grad, pogled puca na dolinu i Novi Vinodolski.

        Crkva svetog Petra i Pavla sagrađena je 1524. godine na mjestu stare crkve koja je zasigurno postojala još u vrijeme donošenja Vinodolskog zakona 1288.godine, a vjerojatno i ranije. U prvoj polovini 18. stoljeća je proširena, preuređena i barokizirana. Zapaljena je krajem 1944. godine, a obnovljena osamdesetih godina 20. stoljeća.
Umjetnička renesansna djela u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o visokoj kulturnoj i civilizacijskoj razini srednjovjekovnog Vinodola i njegovim jakim vezama s Europom.

          Bribir pruža sve potrebne usluge i sadržaje svojim stanovnicima i turistima, uključujući zdravstvene ustanove, škole, trgovine, ugostiteljske objekte i uslužne djelatnosti. Turisti također imaju priliku boraviti u izvrsno uređenim apartmanima u okruženju tipičnih tradicionalnih kamenih građevina vinodolskog kraja.


 

 
 
 

Location

Bribir, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top