Description

Location : Smokvica Krmpotska, Hrvatska

         Šetnica uz more povezuje Klenovicu sa susjednim mjestom Smokvica. Uz samu morsku obalu 12 kilometara od Novog Vinodolskog, ispod Jadranske magistrale i krmpotskog planinskog masiva Kapele, smjestilo se naselje Smokvica Krpotska. Sastav i oblik tla Smokvice i njene okolice ima sve karakteristike hrvatskog krša protkanog oskudnom vegetacijom koja se blagim padinama spušta do samoga mora. Zbog poroznosti tla iz viših predjela krmpotske visoravni spušta se obilje poniruće pitke vode koja u obliku vrulja kroz propusne slojeve krša izbija na mnogim mjestima uz more što je prema povijesti bilo presudno za naseljavanje mjesta.

Tu se susreću topla primorska i hladna planinska klima, posebno u zimskim mjesecima stvarajući izuzetno zračno strujanje i jak vjetar posebno u smjeru istok –zapad. Ostala morska strujanja pogoduju ljubiteljima jedrenja.

Ljeti je Smokvica u ozračju blagog i ugodnog mediteranskog podneblja s toplim sunčanim danima čiju temperaturu ublažuje povjetarac s mora. More je ovdje kristalno čisto, a za tu čistoću zaslužne su mnogobrojne vrulje- izvori. Smokvica je za razliku od ostalih obližnjih naselja krmpotskog kraja ,jedno od mlađih mjesta u kojem je kontinuitet ljudske postojanosti počeo polovicom 17.st. Dokaze o životu i prvom naseljavanju Smokvice daju nam i dan danas sačuvane kamene ograde i ostaci kamenih kuća na tom području prema Klenovici i Krmpotama (Bačić zidine , Vinkove zidine), kao i ostaci zidina nekadašnje luke Čardak, oko 1,5 kilometara uz more južnije od Smokvice prema Senju.

         Mjesto je navodno dobilo ime po mediteranskoj voćki smokvenici (smokvi, Ficus Carica) koja je uz vinovu lozu nekada bila najznačajnija voćka našeg primorja. Ova biljka se u staro vrijeme na veliko rasadila tako i na prostoru Smokvice pa su pojedine obitelji u jesen znale imati i do dvije tone ovog sočnog i slatkog ploda. Za one koji žele uživati samo u čaroliji čistog mora, laganog ljetnog povjetarca, nedirnute prirode ovo je najbolje odredište.


Izvor: TZ Novi Vinodolski

 

 
 
 

Location

Smokvica Krmpotska, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top