Description

Location : Klenovica, Hrvatska

         Devet kilometara južno od Novog Vinodolskog smjestila se Klenovica. Upravo je to pravo malo ribarsko mjesto koje je svomu ribaru i moru odalo veliku počast. Za Klenovara more je jednako život. O tome najbolje svjedoči spomenik živućem ribaru u luci. Danas je Klenovica već poznatija kao turističko mjesto, idealno za odmor i rekreaciju čija je osnovna karakteristika čistoća mora i pejzaža.

       Naselje Klenovica obuhvaća i raštrkane zaseoke Cvitkovići, Kalanji, Miletići, Kula–Komadine i Žrnovnica. Jedan od najstarijh zapisa, dokumenata gdje se spominje Klenovica je konac 14 st. i to u Statutu senjskom od 1388. gdje je zabilježeno da se međe grada Senja protežu do Suhe Kozice. Žrnovnica kao zaseok u sastavu naselja Klenovica se spominje 1455.godine, točnije da se pod Ledenicama nalaze mlinovi u Žrnovnici. U Žrnovnici ponornica utječe u more i danas se ondje zbog čistoće mora uzgaju dagnje, kamenice i srebrni losos.

          U prošlosti, sudeći po broju tunolovki, tunolov je bio najvažniji način ribolova ovog područja. O tome svjedoče ponovno vraćene tunera koje su pedesetih godina bile uklonjene. One su simbol tog teškog života ribara i pomoraca. Jedna od njh se nalazi na otočiću Sv. Antona koji se doima kao poluotok jer su put do njega mještani nasipali ogromnim grotama kamenja. Na taj način klenovarske plažice kao da su dobile i svojevrsnu zaštitu od udara mora i jake bure koja ovdje zna izuzetno jako puhati u zimskim mjesecima.

          Vegetaciju karakterizira ogoljelost terena s enklavama degradiranih kraških šumica klena, hrasta medunca, bijelog i crnog graba i crnog jasena. Osjetit ćete i miris crnog bora koji je u ovom području umjetno podignut. Klenovicu sa sjeverne strane čuva šumovito zaleđe, a turiste mame izletišta u području Krmpota. Ako vas put nanese, svakako nemojte propustiti razgledati i zaleđe s prekrasnim vidikovcima koji će vas sasvim sigurno osvojiti.


Izvor: TZ Novi Vinodolski

 

 
 
 

Location

Klenovica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top