Description

Website: : Vidi website
Location : Kanfanar, Hrvatska

OpisPovijestZnamenitostiDogađanja

          Općina Kanfanar se nalazi u srcu istarskog poluotoka, gdje se spajaju zelena i plava Istra. Proteže se na 59,68 km² i dijeli se na južni lagano nagnuti plato i sjeverni dio prostora bregovitih padina Prikodrage. Općinu čine 22 naselja, od kojih je najveće općinsko središte Kanfanar.

Kanfanar je status općine dobio 1993. godine, prije toga je administrativno pripadala Rovinju. Graniči s gradom Rovinjem i općinama Bale, Svetvinčenat, Žminj, Sveti Lovreč, Tinjan i Vrsar, a preko Limskog kanala ima izlaz na more.

          Općina Kanfanar je poznata po iznimnom bogatstvu kulturno-povijesne baštine, prirodnih ljepota i tradicijskih običaja te seoskom ugođaju u okruženju izvorne istarske ruralne arhitekture.
Turisti mogu uživati u odmoru i opuštanju u autentičnom istarskom ambijentu u brojnim kućama za odmor i apartmanima u svih 22 naselja općine Kanfanar.

        Blaga mediteranska klima omogućuje ugodan odmor tijekom cijele godine.  Zimski mjeseci su rezervirani za lovni turizam, dok se tijekom proljeća, ljeta i jeseni prirodna i kulturna baština može istraživati pješačkim i biciklističkim stazama. Za one željne adrenalina tu su i dva atraktivna penjališta za slobodno penjanje.

          Kanfanar će vam ponudit nezaboravnu avanturu u obliku četiri MTB staze koje vode pokraj najzanimljivijih atrakcija ovog mjesta. Prolazite pored sakralnih spomenika poput crkve Sv. Silvestra iz 13., Sv. Marije od Lakuća iz 14. i Sv. Agate iz 10. stoljeća, a ne smijete propustiti ni posjetiti srednjovjekovni grad Dvigrad s ostatcima bazilike i legendom o nepronađenom blagu britanskog gusara kapetana Morgana.

Kako doći do Kanfanara?

          Postoji nekoliko načina za dolazak u Kanfanar.  Automobil je najpraktičnije sredstvo za putovanje, s obzirom na dobru cestovnu povezanost i prisutnost glavnog čvorišta autoceste Istarski ipsilon u blizini Kanfanara. Iz Kanfanara se lako mogu obići druga mjesta u Istri. Ako putujete autocestom, skrenite na izlaz Kanfanar, također možete stići vlakom, s obzirom na to da je oduvijek bio važno željezničko središte u ovom području. Tijekom cijele godine postoje linije za veća mjesta u Istri, a u ljetnim mjesecima su dostupne i linije prema Sloveniji. Ako putujete zrakoplovom, najbliža zračna luka nalazi se u Puli, udaljena oko 30 km od Kanfanara.

Povijest

          Kanfanar je prvi put spomenut u pisanim dokumentima 1096. godine za vrijeme akvilejskog patrijarha Volrika. Do početka 18. stoljeća, Kanfanar je bio pod upravom srednjovjekovnog grada Dvigrada, no stanovnici su ga napustili zbog malarije i kuge te se preselili u sela na vrhu Drage, dok su općinska uprava i kler preselili u Kanfanar, postavši novim općinskim i crkvenim središtem.

            Kanfanar je prije propasti Dvigrada bio naselje ratara i pastira, s malim prizemnicama raštrkanim po širokom području. Prvi procvat Kanfanara dogodio se upravo u vrijeme umiranja Dvigrada, kada su izgrađene mnoge gospodarske kuće za općinske čelnike i kanonike, što se može vidjeti u uklesanim natpisima iz 18. stoljeća.

Župna crkva je izgrađena krajem 17. stoljeća. Novi procvat Kanfanara dogodio se krajem 19. stoljeća kada je grad postao važno prometno čvorište nakon izgradnje pruge za Pulu i odvojka za Rovinj. Tada su u Kanfanar došli mnogi obrtnici, a grad se razvio i postao općinsko središte.


Župna crkva svetog Silvestra, Kanfanar

         U središtu Kanfanara nalazi se župna crkva svetog Silvestra, koja je izgrađena 1696. godine na mjestu gdje je nekada stajala manja crkva iz 13. stoljeća. Ova crkva je jednobrodna s bočnom kapelom i sakristijom, a u njenoj unutrašnjosti se nalaze mnogobrojne kulturno-povijesne i religijske vrijednosti.       Dio crkvenog namještaja […]

Dvigrad

       Dvigrad je razrušeni srednjovjekovni gradić smješten u Istarskoj županiji u dolini Limske Drage u blizini Kanfanara. Smješten u udolini Limske Drage, koja se proteže od Limskog kanala do Pazina. Ruševine srednjovjekovnog grada Dvigrada najvažnije su i najpoznatije kulturno dobro općine Kanfanar.       Naselje se nalazi na nadmorskoj visini od 150-175 […]

Crkva Svete Agate

Crkva Svete Agate se nalazi između Kanfanara i Vidulini i datira iz 10. stoljeća. Ima oblik jednobrodne građevine s poligonalnom apsidom u bizantsko-ravenskom stilu. Na zidovima se nalaze freske ranoromaničkog zidnog slikarstva s motivima benediktinske umjetnosti otonskog razdoblja. U apsidi su prikazani Krist s anđelima, sv. Agata i sv. Lucija, dok je u srednjem pojasu prikazana grupa od jedanaest apostola. S lijeve strane nalazi se prikaz Žrtve Abrahamove, a s desne strane Žrtve Kainove. Godine 1760. crkva je popravljena i dobila novi oltar, baroknu oltarnu sliku i oltarni antipedij.

Crkva Majke Božje Snježne

Crkva Majke Božje Snježne se nalazi u blizini sela Maružini i datira još iz 12. stoljeća. To je jednobrodna građevina s zvonikom na preslici. Oltarna slika prikazuje Bogorodicu s Djetetom, a pored nje su svetac i svetica – mučenici. Svetac drži kalež i hostiju, a svetica kliješta i zub, što sugerira da bi se mogla radi o sv. Apoloniji. Kamen od kojeg je crkva sagrađena je ukrašen pleterom iz 8. i 9. stoljeća, što ukazuje da je za gradnju korišten materijal iz neke bliske ruševne crkve.

 

Crkva svetog Valentina

 Ovu zavjetnu crkvicu crkvicu svetog Valentina sredinom 18. stoljeća dao je sagraditi kanonik Bartolomeus Francaz zbog (kako je ispisano na ploči desno od ulaza) „velike milosti koju je dobio od Boga na slavu i hvalu sv. Valentina kojemu se utjecao“. Crkvica je sagrađena nasuprot kanonikove kuće. Na gornjem je dijelu oltara prikazana Bogorodica s Djetetom, a niže se nalazi prikaz sv. Valentina i sv. Apolonija. Desno od oltara nalazi se drveni kip sv. Nikole, a u crkvi se nalazi i relikvijar s moćima sv. Valentina.

Zakantajmo istrijanske kante

           Pjevanje na tanko i debelo je specifičan folklorni stil pjevanja koji se koristi u Istri i Hrvatskom primorju. Ovo pjevanje karakterizira upotreba dvoglasja tijesnih intervala i jedno je od najvažnijih obilježja tradicije i kulturne baštine ovih područja. Stil pjevanja na tanko i debelo uvršten je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnih […]

Dvigrad festival

          Dvigrad festival je glazbeni međunarodni festival koji se održava u ruševinama srednjovjekovnog grada Dvigrada kraj Kanfanara u Istri. Festival je 2003 godine utemeljio njegov umjetnički ravnatelj, Alojzije Prosoli, upustivši se od početka u izazove sustavnoga predstavljanja sakralne, umjetničke i tradicijske glazbe nastale do početaka 17. stoljeća, tj. do vremena kad […]

Jakovlja

           Jakovlja je jedna od najpoznatijih manifestacija u Kanfanaru, koja se održava posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju. Ona se tradicionalno organizira pored ruševina nekadašnjeg samostana posvećenog sv. Jakovu, na raskrižju nekoliko općina.           Početkom 90-ih godina 20. stoljeća, tradicija stočnih sajmova je obnovljena, a smotra istarskih volova […]

———

 

 
 
 

Video

Location

Kanfanar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top