Description

Website: : Vidi website
Location : Vrsar, Hrvatska
OpisZnamenitostiDogađanjaPlaže

        Vrsar je smješten gotovo na samom ušću Limskog zaljeva, na 54 m visokom brežuljku. prvobitno naselje bilo je samo na vrhu brežuljka, da bi se kasnije razvijalo i po njegovim obroncima. Novi, turistički Vrsar, razvija se uz more. Okružuju ga romantični otoci i hridi: Figarolica, Lakal, Salamon, Zavata, Galiner, Sv. Juraj, Longa, Gusti Školj, Tuf, Galopon, Koversada, Orlandin. Sa sjeverne strane vrsarsku lučicu zatvara poluotok Montraker.

         Morskim pejsažom Vrsara dominira arhipelag s 18 otočića. Razmjestili su se duž razvedene obale, satkane od šumovitih uvala, rtova i zatona. I dok valovi oplahuju modre lagune, u njima se odigrava prava jadranska rapsodija koja umiruje dušu i hrani je nesvakidašnjom ljepotom.

        Na južnom rubu naselja već se otvara Limski kanal koji, 12 kilometara uvučen u kopno, vijuga duboko na istok, u srce istarskog tla. U Limski zaljev pritječu slatke vode podzemnih izvora, a njegova vodena masa ima specifičnu plavo-zelenu boju.

      Uz Romualdovu spilju smještenu na istočnom kraju Limskog kanala vezana je legenda o benediktinskom pustinjaku Sv. Romualdu. Pećina je duga 105 metara, uski i niski ulaz vodi do nekoliko većih i impresivnih dvorana.

U zaleđu Vrsara se na 64 hektara prostire Kontija, odlično očuvana šuma bijelog graba. Stara više od 140 godina, šuma Kontija ima status posebnog šumskog rezervata, a stanovnici je smatraju važnim simbolom lokalnog kraja.


Izvor: TZ Vrsar

Crkva svete Foške, Vrsar

         Crkva svete Foške u Vrsaru sagrađena je u XVII. stoljeću, a temeljito obnovljena 1996. godine. Crkva ima jednostavnu renesansu fasadu s portalom i okruglim prozorom povrh njega. Na pročelju je preslica s dvama oknima, ali bez nataknutih zvona (postavljena su u župnom zvoniku kao izložbeni eksponat – nisu nataknuta). U crkvi […]

Limski zaljev (Limski Kanal)

          Limski zaljev (lokalno ga stanovništvo uglavnom zove samo Lim ili Limski kanal), potopljena krška dolina na zapadnoj obali Istre, između Rovinja i Poreča. Dužina zaljeva od obalnog ruba zapadne Istre do najudaljenijega dijela morem ispunjene doline iznosi 12,8 km, a sa suhim dijelom Limske drage u nastavku ukupna dužina iznosi […]

Romualdova špilja

         Romualdova špilja smještena na istočnoj strani Limskog zaljeva, ime je dobila po Sv. Romualdu i legendi da je pustinjak oko 1000. godine nekoliko godina boravio upravo u ovoj špilji. Njemu u čast, sve do 1942. godine, održavale su se vjerske procesije koje bi započele misom u crkvi Sv. Martina i završile […]

More i gitare

More i gitareGlazbeni festival More i gitare jedan je od ljetnih simbola Vrsara. Ljubitelji gitare znaju – pod okriljem te, već tradicionalne, manifestacije svakog ih četvrtka očekuje jedan izvrsni koncert, a program iz godine u godinu odabire umjetnički direktor Saša Dejanović, priznati gitaristički virtuoz s velikim brojem nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Otkako je More i gitare pokrenut 2003. godine u Vrsaru je nastupilo mnoštvo cijenjenih majstora gitare iz svih kutaka svijeta, od Berlina do New Yorka i Tokija.

Dodatnu draž festivalu daje starinski ambijent romaničke crkvice Marije od Mora u kojoj se koncerti održavaju, donoseći publici jedinstveni sklop umjetničkih doživljaja. Posvećena prvenstveno klasičnoj gitari, manifestacija More i gitare istražuje i njene mogućnosti kombiniranja s drugim instrumentima, kao i glazbenim izričajima poput jazza, etna, rocka i drugih.

www.gitaristra.com

Casanovafest

Casanovafest          Uživanje u prekrasnim ženama, obilju hrane i vrhunskom refošku tijekom vrućih lipanjskih noći kratak je opis Casanovina života i djelovanja u Vrsaru koji danas, njemu u spomen, održava Casanovafest, festival ljubavi i erotike. Festival predstavlja vrhunac uživanja u iskonskom ambijentu, prirodnim ljepotama Vrsara, stopljenim s erotičnim pogledom na Casanovino doba.

       Kao nepresušan izvor inspiracije na svim životnim područjima, Casanova fest obiluje kulturno-umjetničkim odrazom ondašnjeg promišljanja o ljubavi, odabire istančane filmske projekcije, izložbe i koncerte, a sve začinjeno dozom erotike, baš kao nekada.

www.casanovafestvrsar.com

         Vrsar obiluje plažama, a njihova ljepota odraz je privlačnosti obalnoga krajolika u kojemu se izmjenjuju stijene i sitni kamenčići, obluci. U Vrsaru se susreću različite vrste plaža. Šljunčane plaže nalaze se u sklopu turističkoga naselja Belvedere i kampa Valkanela.  Uz puno malih uvala s predivnim plažama najpoznatije plaže su; Gradska plaža Montraker, plaža Pentalon, plaža Poro Sole te nudistička plaža Koversada. Vrsar u svojim turističkim naseljima i reosortima nudi nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena.

Plaža Belevedere, Vrsar

         Zasjenjene prirodnim hladom borova koji rastu uz obalu, plaže oko Belvederea nude izbor podloga za sunčanje i smaragdno, bistro more.         Kao i većina plaža u Istri, i ova plaža je stjenovite, s kamenim platoima i popločanom obalom ali ima i uređeni dio nastut pijeskom i šljunkom.   […]

Plaža Valkanela, Vrsar

       Plaža Valkanela je smještena u zaljev između Funtane i Vrsara gdje je smješten kamp Valkanela.  Oduvijek privlači kupače raznovrsnošću svojih plaža natkrivenih borovom šumom. Uživajte kupajući se u sunčevim zrakama na prirodnim kamenim platoima ili plivajući u bistrom moru uz stjenovite i šljunčane plaže.           Plaži je dodijeljena […]

 

 
 
 

Location

Vrsar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top