Description

Website: : Vidi website
Location : Crkva Sv.Foške, Ulica Rade Končara, Vrsar, Hrvatska

         Crkva svete Foške u Vrsaru sagrađena je u XVII. stoljeću, a temeljito obnovljena 1996. godine. Crkva ima jednostavnu renesansu fasadu s portalom i okruglim prozorom povrh njega. Na pročelju je preslica s dvama oknima, ali bez nataknutih zvona (postavljena su u župnom zvoniku kao izložbeni eksponat – nisu nataknuta). U crkvi su tri oltara, ali se građevina koristi kao izložbeni prostor crkvenih umjetnina.

Sveta Foška smatra se suzaštitnicom Vrsara, zajedno sa svetim Martinom. U crkvi je slika Bezgrješnog začeća s likovima svetog Augustina i svetog Petra. Iza crkve nalazi se još jedna župna kuća. U ovoj crkvi smještena je i izložena sakralna zbirka Župe Vrsar.

      Crkva svete Foške nalazi se pokraj velikih (glavnih) vrsarskih gradskih vrata. U svojemu djelu iz polovice XVII. stoljeća spominje ju novigradski biskup G. F. Tommasini. Gradnja se može pouzdano datirati u prvu polovicu XVII. stoljeća. Crkva se spominje u očevidnicima imovine vrsarske župe i jasno se uočava u Franciskanskom katastru iz 1820. godine.

      Crkva ima jednostavnu renesansnu fasadu s elementima baroknoga sloga. Jednostavnost sloga prati i konstrukcija dvaju prozora sa svake strane vrata, portal i okrugli prozor iznad vrata.

         Danas se u renoviranoj crkvi nalazi sakralna zbirka koja sadrži vrijedne eksponate, poput slike Mučenja sv. Foške iz 17. stoljeća. Pažnju privlače i nadgrobne ploče s grbovima i latinskim tekstovima. Pred glavnim oltarom je grob vrsarskog župnika Luke Prodanića (Luca Prodanich) koji je umro 1659. godine. Na ploči je uklesan svećenički znak (kalež i hostija).

      Vrsarska župa ima bogatu zbirku sakralnih predmeta koji potječu većinom iz Vrsara, u manjoj mjeri iz Funtane, ali i ostalih naselja u Istri te izvan nje. Riječ je o zbirci koju je prikupio, održavao, dokumentirao i dijelom opisao nekadašnji vrsarski župnik vlč. Ivan Jelovac. Premda predmeti iz zbirke potječu najviše iz Vrsara, a manjim dijelom iz Funtane i ostalih dijelova Istre, ona se nalazi u vlasništvu Župe Vrsar.


Izvor: TZ Vrsar

 

 
 
 

Location

Crkva Sv.Foške, Ulica Rade Končara, Vrsar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top