Description

Location : Tinjan, Hrvatska

      Tinjan je općina i gradić smješten u središnjem dijelu Istri iznad Limske drage. Njegova stara jezgra ostala je nepromijenjena još od srednjeg vijeka, a najstarija kuća, obnovljena u 21. stoljeću, datira iz 1442. godine. Tinjan je poznat po svojoj bogatoj povijesti i tradiciji koja se vidi na svakom koraku, od simbola na kućama koji ističu nekadašnja zanimanja njenih vlasnika do Atiline glave na ulazu u kuću iz 16. stoljeća. Stari zanati, običaji i igre su dio svakodnevnog života u Tinjanu i daju turistima uvid u davna prošla vremena.

        Tinjan se je proglasio općinom istarskog pršuta i svake godine održava Internacionalni sajam pršuta (ISAP) s kušanjem i ocjenjivanjem istarskih i drugih pršuta te nizom popratnih događanja.
Okružen vinogradima i bujnom vegetacijom, Tinjan je mjesto koje pruža nezaobilazne gastronomske užitke, a turistima nudi i mnogo toga drugog – od povijesti vidljive na svakom koraku do prirodnih ljepota i starih običaja.

Tu su također dostupni razni stari zanati i običaji koji se njeguju u Tinjanu, poput smotre kovača koja svake godine na blagdan Šimunju okuplja najbolje istarske kovače i pokazuje njihove vještine i proizvode poput kosira, rankuna i ostali stari alata. Tinjan je idealan izbor za sve one koji žele uživati u prirodnim ljepotama i povijesti grada.

Turistima se preporuča posjetiti vidikovac ispod starih ladonja, gdje se može uživati u ljepoti pogledu na Dragu sjedeći za županovim stolom na kamenim stolicama.

Župna crkva sv. Šimuna i Jude apostola nalazi se na najvišoj točki u središtu mjesta. Sagrađena je 1773. godine u ranom neoklasicističkom stilu, s elementima baroka i rokokoa, osobito u unutarnjem uređenju. Prije nje je stajala crkva posvećena svetom Antunu opatu.

Stara grobljanska crkva Svetog Križa, izgrađena u 13. stoljeću u romaničkom stilu, ima prezbiterij iznad glavnog ulaza i polukružnu apsidu. Obnavljana je 1728., 1894. i 1980. godine. Nemojte  propustite priliku da istražite sve što Tinjan ima za ponuditi turistima.

Povijest

           Povijest Tinjana seže u rimsko doba, kada je grad nosio ime Attinianum i čuvao granice porečkog agera te nadzirao prometnicu prema Tarsatici. Svoj puni sjaj dosiže u srednjem vijeku, kada je Tinjanska utvrda čuvala granicu Pazinske grofovije prema posjedima Venecije za vlasnike, carsku obitelj Habsburg, od 1374. do dolaska Napoleona. Oko Tinjana je bio prokopan jarak, a u grad su vodila samo jedna vrata i pokretni most. Iz tog vremena poznato je da je Tinjan imao i svoj stup srama. Od 1578. godine, Tinjan više nije obična utvrda već se naziva gradom, a srednjovjekovna lokalna vlast sa županom na čelu bila je odgovorna za pravnu i ekonomsku regulativu u gradu.


 

 
 
 

Video

Location

Tinjan, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top