Description

Website: : Vidi website
Location : Bale, Hrvatska

OpisZnamenitostiDogađanja

        Općina Bale smještena nadomak Rovinja, Vodnjana, Kanfanara i Svetvinčenta očuvano je područje Istre koje je izbjeglo sve oblike devastacija i danas s ponosom može reći da je to područje gotovo djevičanske ljepote koje se odlikuje vrhunskim prirodnim bogatstvima, netaknutom prirodom i bogatim kulturnim i arhitektonskim naslijeđem. Općina Bale rasprosire se na 81,65 kilometara četvornih, danas u njoj živi 1.295 stanovnika.

       Kameniti gradić Bale koji i danas nudi istarsku tradiciju i arhitekturu kazuju areheološka istraživanja na tom prostoru postoji još u doba Rimskog carstva. Baljanska utvrda branila je trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. Rimski kastrum u srednjem je vijeku postao gradić utvrđen bedemima, a prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle 965. godine. Rimski Castrum Vallis danas je gradić čija se povijesna jezgra nalazi 145 metara nad morem opkoljena brdima. Talijanski naziv Bala – Valle znači dolina, a Bale su dolina smještena između brežuljaka Monleme, Škvačota, Pižanovac te Veli Majan, Mali Majan; Paštrovičev vrh, Sv Nedelja, Brigonera, Mongrižeja i Sokol. Na tim su brdima još u predhistoriji postojale gradine.

No, Bale danas nisu samo grad, Općina Bale prirodna je cjelina s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava…

U Balama danas možete uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta, župne crkve, zaviriti u gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća…

Za poznavatelje i ljubitelje maslinovog ulja i vrhunskih vina okolica Bala pravi je raj na zemlji. U neposrednoj blizini maslinici i vinogradi međusobno se isprepliću pružajući prekrasne slikovite vizure, a njihovi plodovi cijelom kraju daju posebnu čar. Tu ćete nerijetko naići i na kažune, zanimljive kamene suhozidne građevine iz prošlosti.

Ljubitelji aktivnog odmora i avanture također neće ostati praznih ruku. Cijela Istra, pa tako i okolica Bala, isprepletena je biciklističkim i pješačkim stazama koje će oduševiti i početnike sa slabijom kondicijom, kao i zagrižene bicikliste i ljubitelje trekinga.


Izvor: TZ Bale

Kaštel Soardo-Bembo

       Najveća građevina u Balama palača Soardo-Bembo zbog ljepote gotičko-renesansne fasade plijeni pozornost svih koji svrate u grad. Kaštel Soardo-Bembo, najmonumentalnija je građevina povijesne cjeline. Izgrađen je kao reprezentativna stambena palača početkom 16. stoljeća između dviju kula u sklopu gradskih bedema. Isprva je pripadao obitelji Soardo, da bi 1618. godine, udajom Veronice Soardo za Alvisea Bemba, palača prešla u vlasništvo obitelji Bembo. Tijekom obnove u podrumima su pronađeni predmeti iz brončanodobnog naselja.
Kaštel Soardo-Bembo uvršten je na listu 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske, potpuno je obnovljen 2012. godine. U njegovu rekonstrukciju uloženo je gotovo dva milijuna eura, a sredstva je preko ministarstva vanjskih poslova, a putem Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta. Danas je u kaštelu sjedište baljanske Zajednice Talijana, na prvom su katu u vitrinama izloženi najljepši venecijanski kostimi koje Zajednica posjeduje. Kaštel Bembo može se razgledati.

Starogradska jezgra

            Starogradska jezgra Bala posebna je urbanistička cjelina izgrađena unutar utvrde, posebno je zaštićena kao i većina kuća zidanih u njoj. Zbijene kuće povezane su uličicama popločenima kamenom od kojih je većina i sazidana. Starogradska jezgra unutar koje je i poznati kaštel Soardo-Bembo i nekoliko značajnih sakralnih objekata poput župne crkve Pohođenja Blaženoj Djevici Mariji i kripte i danas nudi svojim posjetiteljima kao i žiteljima ovoga mjesta posebno ozračje.

 

Događanja

         Nekoliko je značajnih kulturnih manifestacija po kojima su Bale poznate. Najstarija je skupna izložba Castrum Vallis koja će 2019. godine proslaviti 55.  obljetnicu, u Balama vole reći da je Castrum Vallis vječna priča ovog čarobnog mjesta. Ovu izložbu na kojoj svoje viđenje svijeta prikazuju akademski umjetnici, ali i oni bez akademskog obrazovanja pokrenuli su još davne 1964. godine. Castrum Vallis je skupna izložba na kojoj dominira zajedništvo izlagača, 2018. godine na njoj se predstavilo njih 81. Impozantno, zar ne?

         Jedinstvenu čaroliju ambijenta i jazza u Bale donosi još jedna tradicionalna manifestacija koja se u pravilu održava u kolovozu, poznati je to Last MinuteOpen Jazz Festival. Na tisuće posjetitelja koji u Bale dolaze baš zbog ovog festivala u ovom kamenom gradiću, redovito uživaju u vrhunskoj glazbi, druženju, upoznavanju… Uživaju i u gotovo nestvarnoj poveznici koja se stvara između glazbenika i publike, jer zapravo svi zajedno čine poseban orkestar koji nastaje spontano.

        Tradicionalna je i pučka fešta „ Baljanska noć“ organizira je Turistička zajednica prve subote u kolovozu, tada već tradicionalno Balama “vladaju” pjesma, ples i domaći kulinarski specijaliteti. Zabava na Baljanskoj noći često zna potrajati do jutra.


 

 

 
 
 

Location

Bale, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top