Description

Website : Vidi website
Location : Kanfanar, Hrvatska

           Jakovlja je jedna od najpoznatijih manifestacija u Kanfanaru, koja se održava posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju. Ona se tradicionalno organizira pored ruševina nekadašnjeg samostana posvećenog sv. Jakovu, na raskrižju nekoliko općina.

          Početkom 90-ih godina 20. stoljeća, tradicija stočnih sajmova je obnovljena, a smotra istarskih volova (boškarina) postala je njen centralni dio. Tada je u Istri bilo jako malo istarskih volova i pasmina je bila ugrožena izumiranjem. Kanfanarci su stoga osmislili smotru volova kako bi se javnost osvijestila o opasnosti da se Istra potpuno odreknu ovog simbola. S godinama, a dobrim dijelom i zahvaljujući Jakovlji, broj istarskih volova se povećao, iako pasmina nikad nije prestala biti ugrožena.

        Danas, na Jakovlju, dolaze ponosni vlasnici boškarina s ovim preko tone teškim životinjama. Nakon otvaranja smotre, vodi se svečana povorka prema javnoj vazi gdje se biraju najteži boškarni, a potom se u valu prikazuje kako se nekada oralo s volovima. Posjetitelji mogu pokušati u ovoj zanimljivoj vještini. Nakon proglašenja najtežih, najposlušnijih i najljepših istarskih volova, slijedi zabava do dugo u noć uz bogati kulturno-umjetnički i zabavni program.

          Jakovlja je danas obogaćena i drugim programima, poput gastro showa Fužijade tijekom kojeg se može naučiti kako se izrađuje i priprema istarska tjestenina fuži, koja se uvijek objedovala u svim važnijim prigodama i za blagdane u Istri. Naravno, fuži se mogu i kušati, uz različite umake.

Jakovlja je dobitnik godišnje nacionalne nagrade Simply the best (2016.), kao najbolja manifestacija inspirirana lokalnim običajima i tradicijom. Ako tražite nezaboravne doživljaje gastronomije, tradicije, kulture i prošlosti Istre, dobrodošli!


 

 
 
 

Location

Kanfanar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top