Description

Website: : Vidi website
Location : Dvigrad ruins, Kanfanar, Hrvatska

       Dvigrad je razrušeni srednjovjekovni gradić smješten u Istarskoj županiji u dolini Limske Drage u blizini Kanfanara. Smješten u udolini Limske Drage, koja se proteže od Limskog kanala do Pazina. Ruševine srednjovjekovnog grada Dvigrada najvažnije su i najpoznatije kulturno dobro općine Kanfanar.

      Naselje se nalazi na nadmorskoj visini od 150-175 metara, a danas se mogu razgledati ostaci Moncastela (drugi dio Dvigrada, kaštel Parentin, potpuno je uništen i ostala je samo zaravnata površina).

       U Dvigrad se ulazi kroz gradska vrata koja još uvijek stoje i vode u dio grada zaštićen prvim prstenom gradskih zidina. Staza vodi do ostalih vrata izgrađenih u drugom prstenu gradskih zidina, koja su bila ulaz u grad: od vrata do vrata. Uz masivnu obrambenu kulu na južnoj strani grada, staza vodi do trećih i posljednjih vrata, kroz koja se dolazi u središte grada.

      Grad je opasan dvostrukim obrambenim zidinama unutar kojih su sačuvani ostaci preko 200 građevina. Središnjim dijelom naselja dominira crkva Svete Sofije koja je građena u nekoliko faza. U najstarijoj, ranokršćanskoj fazi (druga polovica 5. stoljeća) crkva je bila jednobrodna građevina s upisanom polukružnom apsidom. S vremenom je svetište prošireno i dobilo tri upisane polukružne apside, a crkva je oslikana freskama. U 9. i 10. stoljeću s južne strane dograđena je kapela (krstionica) i zvonik, a sa sjeverne strane u 14. stoljeću sakristija. U istom razdoblju izgrađena je i šesterokutna, reljefno ukrašena propovjedaonica, koja je kasnije prenesena u kanfanarsku župnu crkvu gdje se i danas može vidjeti. Reljef na propovjedaonici, posebice onaj sa sv. Sofijom koja u ruci drži po jedan grad, simbol je Dvigrada, ali i motiv na grbu Općine Kanfanar.

Ispred crkve nalazi se gradski trg u čijoj se blizini nalaze najznačajnije građevine Dvigrada: gradska palača s istočne strane i prostori katedralnog kaptola sa zapadne strane. Zapadno od bazilike nalazi se niz prostorija u kojima je bila smještena vojna posada. Jugozapadni dio naselja bio je obrtnička zona, a ostatak stambeni.

Povijest 

        Naziv “Dvigrad” (Duo Castra, Due Castelli, Dva grada) upućuje na postojanje dvaju dijelova grada (Moncastel i Parentin) koji se kao jedan grad spominju od 9. i 10. stoljeća. Zajednički naziv ostao je i nakon propasti dvorca Parentin, kada je ostao samo Moncastel.

      Zahvaljujući izvrsnom strateškom položaju, blizini vode i obilju plodne zemlje, područje je bilo naseljeno još u prapovijesti, a krajem 6. stoljeća počinju se doseljavati prve slavenske skupine. Državna uprava još nije bila organizirana, a zemlja je bila zapuštena. U to vrijeme benediktinci su obrađivali zapuštenu zemlju oko Lima, ostavivši traga u ranom srednjem vijeku.

        Dvigrad se u povijesnim izvorima prvi put spominje 879. godine, kada je Akvilejski patrijarhat dobio jurisdikciju nad Dvigradskom crkvom umjesto Pulske biskupije. Krajem 13. stoljeća gorički grofovi dolaze u posjed Dvigrada, a etnička struktura stanovništva ovog kraja počinje se mijenjati, a unatoč većem doseljavanju Nijemaca prevladavaju Slaveni.

        Stalne borbe i sukobi obilježili su sljedeće razdoblje u Dvigradu. Godine 1381. Mlečani su spalili Dvigrad i poklali stanovništvo, a moći iz bazilike svete Sofije odnijeli su svetom Lovri Pazenatiću. Mlečani preuzimaju vlast nad Dvigradom 1413. godine, kada uvode i Statut Dvigradske komune, kojim se ukida vlast patrijarha. Pod mletačkom vlašću Dvigrad je napredovao, no krajem 15. stoljeća izbila je kuga, a ubrzo zatim i malarija koja je opustošila grad.

        Početkom 16. stoljeća u Dvigrad su se naselili izbjeglice iz dalmatinsko-hercegovačke Zagore, bježeći pred Osmanlijama, a započeo je Kozački rat između Venecije i Austrije u kojem su okolna sela stradala. Stanovnici Dvigrada počeli su naseljavati okolna područja. Oko 1630. grad je gotovo potpuno napušten, a ostale su samo najsiromašnije obitelji.

          Godine 1714. Dvigradska župa preseljena je u obližnji Kanfanar, što je označilo konačni kraj Dvigrada.

Legenda o sakrivenom blagu Henrya Morgana

Henry Morgan bio je zloglasni britanski pirat koji je sa odobrenjem guvernera Jamajke, Thomasa Modyforda, ratovao protiv Španjolaca. Postigao je veliki uspjeh, posebno u osvajanju Paname. Međutim, njegovo pljačkanje Paname povrijedilo je mirovni ugovor između Španjolske i Engleske, pa je Morgan postao cilj britanske ljutnje.

Legenda kaže da je dok je pokušavao pobjeći od jedrenjaka engleske flote, bio potjeran duboko u Jadransko more i na kraju stigao do Limskog zaljeva. Vijugavost i skrovitost ovog zaljeva činili su mu se idealnim mjestom za skrivanje sebe i svog blaga. Nakon što se usidrio na obali Limskog zaljeva, pronašao je i Dvigrad, koji je tada već bio gotovo potpuno napušten, pa je odlučio tamo sakriti blago. Svoj je novi dom Henry Morgan pronašao u blizini Dvigrada, u selu koje se danas zove M(o)rgani.


 

 
 
 

Location

Dvigrad ruins, Kanfanar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top