Description

Location : Crkva sv. Silvestar, Istarska ulica, Kanfanar, Hrvatska

         U središtu Kanfanara nalazi se župna crkva svetog Silvestra, koja je izgrađena 1696. godine na mjestu gdje je nekada stajala manja crkva iz 13. stoljeća. Ova crkva je jednobrodna s bočnom kapelom i sakristijom, a u njenoj unutrašnjosti se nalaze mnogobrojne kulturno-povijesne i religijske vrijednosti.

      Dio crkvenog namještaja je donesen iz Dvigrada, uključujući kamenu propovjedaonicu iz 13. stoljeća s kombinacijom romaničkog i gotičkog stila te dijelove pluteja kristionice koji se nalaze na ulazu u crkvu. Na glavnom oltaru se nalaze prikazi Majke Božje s djetetom, svetog Silvestra i svetog Sofije. Bočni oltar s palom prikazuje svetog Antuna Padovanskog, a na drugoj strani se nalazi kapelica s velikim oltarom posvećenim Majci Božjoj od Svete Krunice. Na ovom oltaru se nalazi kip Bogorodice s Djetetom, koji se tijekom slavlja Ružareva (prve nedjelje u listopadu), najveće župne svetkovine, iznosi iz oltara te nosi u svečanoj procesiji ulicama Kanfanara.

     Od 2012. godine, crkva je bogatija i za kopiju jedne od najvažnijih relikvija kršćanstva – Torinsko platno. Tada je kanfanarskoj župi poklonjena kopija Torinskog platna u prirodnoj veličini, a takvih kopija ima samo nekoliko u svijetu, a ova je jedina takva u Hrvatskoj. Torinsko platno (Sveto platno) smatra se jednim od najvažnijih dokaza uskrsnuća Isusa. Radi se o platnu na kojem je na znanstveno neobjašnjiv način utisnut fotografski negativ tijela čovjeka (s prednje i leđne strane) koji je bio teško bičevan, okrunjen krunom od trnja, raspet i proboden kopljem nakon smrti. Sva dosadašnja istraživanja Platna potvrđuju vjerovanje da se radi o platnu u koje je Isus Krist bio omotan nakon smrti na križu te daje otisak Njegovog tijela na platnu pojavio tijekom uskrsnuća.

Pored crkve se nalazi i zvonik sagrađen  1730. godine.


Izvor: TZO Kanfanar

 

 

 
 
 

Location

Crkva sv. Silvestar, Istarska ulica, Kanfanar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top