Description

Location : D118 88, 20272, Smokvica, Hrvatska
OpisPovijestNaselja

        Otok Korčula proteže se u smjeru istok-zapad, dug je 46 kilometara te je sa svojom površinom od 270 km2 šesti po veličini jadranski otok. Dužina obale je 182 km, a na njoj se nalazi 96 uvala i rtova. Otok okružuje i 48 otočića od kojih su neki i nastanjeni. Od istoka do zapada Korčulom se nižu sljedeća mjesta: Lumbarda, Korčula, Žrnovo, Pupnat, Račišće, Čara, Smokvica, Blato, Prigradica i Vela Luka.

      Korčula je nadaleko poznata po svojem bijelom grožđu i vrhunskim bijelim vinima. To su vina autohtonih sorti Grk, čiji su vinogradi smješteni na pjeskovitim terenima uz Lumbardu, i Pošip, kojega uzgajaju u Smokvici i Čari. Od kulinarskih specijaliteta posebno su omiljeni žrnovski makaruni, korčulanski klašuni i blatska lumblija.

        Otok Korčula poznat je i po čuvenom folkoru, osobito mačevnim plesovima. U Korčuli se pleše Moreška, a u Žrnovu, Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci, Kumpanija. Otok Korčula domaćin je Festivala viteških igara na kojem se okupljaju izvođači mačevalačkih plesova iz cijelog svijeta.

      Kanal između Pelješca i Korčule posebno je popularan među jedriličarima na dasci zbog pogodnih vjetrova. Nautičari zaklon mogu potražiti u mnogim uvalama, među kojima je najzaštićenija Vela Luka ili marina u gradu Korčuli.

     Mnoge kuće za odmor, hoteli, kampovi, restorani i seoska gospodarstva čine Korčulu omiljenom destinacijom za sve koji se žele prepustiti očaravajućim mirisima, okusima, zvucima i prirodnim ljepotama otoka.

       Korčula je bila naseljena još od prapovijesti o čemu svjedoče nalazi iz kamenog doba otkriveni u Veloj Spili kraj Vele Luke, koji se danas čuvaju u zbirci Centra za kulturu Vela Luka.

U 4. stoljeću pr.Kr.  Grci osnivaju koloniju na Korčuli te je nazivaju Korkyra Melaina ili Crna Korčula. Pod vlašću Rimljana otok se zove Korkyra Nigra. Atribut „Melaina“ odnosno „Nigra“ ovaj predivni otok zahvaljuje upravo bujnoj mediteranskoj vegetaciji, prvenstveno šumama hrasta crnike i bora.

Već 1214. godine spominje se Statut otoka Korčule, najstariji pisani pravni dokument u ovom dijelu Europe. Statutom su uređeni međusobni odnosi otočkog stanovništva, a niz odredbi odnosi se na brodogradnju, poljoprivredu, trgovinu i ostale svakodnevne životne potrebe žitelja otoka.

Istočni dio otoka Korčule čuven je po svom kvalitetnom kamenu koji je korišten u gradnji Dubrovnika, ali i ljepotice Korčule – jednog od najljepših srednjovjekovnih gradova na Jadranu. U Korčuli se nalazi i kuća svjetskog putnika Marka Pola kojeg su Genovežani zarobili 7. rujna 1298. godine kada su se s Mlečanima sukobili u pomorskoj bici ispred grada Korčule.

Blato

Blato, otok Korčula

         Blato je gradić u središtu otoka Korčule. Svojim posjetiteljima nudi mnoštvo sadržaja i usluga u samom mjestu i smještaj u brojnim apartmanima u okolnim uvalama koje se sa sjeverne i južne strane otoka protežu u dužini od 40 km. U Blatu ćete naći sve potrebne sadržaje: od supermarketa, sportskih terena, opremljenog […]

Prigradica, otok Korčula

          Prigradica je malo nekad ribarsko mjesto smješteno na sjeverozapadnoj obali otoka Korčule, okruženo vinogradima i maslenicima. Udaljeno 4 km od Blata, 12 km od mjesta Vela Luka te 45 km od grada Korčule. Jedno je od najranije naseljenih mjesta na otoku, uvala koja je okružena brojnim vinogradima i maslinicima, nastala […]

Vela Luka, otok Korčula

       Na zapadnom dijelu otoka Korčule nalazi se gradić Vela Luka, smješten u dnu duboko usječenog i prostranog zaljeva, razvedenog u mnoštvo uvala čije se obale, obrasle vinogradima, maslinama, smokvama i borovima blago spuštaju prema moru. Sa svojih 4500 stanovnika Vela Luka je po veličini drugo mjesto na jadranskim otocima, sigurno sidrište i […]

 

 
 
 

Location

D118 88, 20272, Smokvica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top