Description

Website: : Vidi website
Location : Lumbarda, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiPlaže

         Lumbarda je malo ribarsko i turističko mjesto smješteno na istočnom dijelu otoka Korčule, nekoliko kilometara udaljeno od grada Korčule. Cesta koja prolazi kroz slikovito područje borovih šuma i maslinika povezuje ta dva mjesta. Samo mjesto je okruženo pješčanim vinogradima s poznatim bijelim vinom ‘Grk’ proizvedenim od lokalnog grožđa.

Svoju turističku ponudu Lumbarda  gradi se na sprezi kulture s turizmom, ali i kao središte raznih selektivnih programa; nautičkog turizma i marina, hotela apartmana, auto-kampova i turističkih naselja, prelijepih zona i kupališta, šetnica, izleta i drugih turističkih događanja. Atraktivnost turističke ponude omogućava mu blizina gradova Korčule i Dubrovnika te nacionalnog parka Mljet.

       U središtu mjesta gostima su na raspolaganju hoteli „Borik“, „Lovor“, „Lumbarda“ i apartmansko naselje „Lina“. Nautičarima je u samom središtu mjesta na raspolaganju marina sa 100 vezova. O boravku gostiju u Lumbardi skrb vodi Turistička zajednica Općine Lumbarda. O svojim običajima, plesovima, pjesmama, zanatima, umjetnicima, jelima i vinu domaćini svoje goste upoznaju kroz “Lumbarajske užance”, splet priredbi i događaja koje večeri u Lumbardi čine nezaboravnima.

        Gurmane privlače domaći specijaliteti pripremljeni od svježih namirnica iz mora i lumbarajskih vrtova u lumbarajskim konobama, restoranima i agroturizmima i seljačkim domaćinstvima. Ljubitelji i poznavaoci vina u Lumbardu dolaze izdaleka kako bi kušali grk, bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa istog imena.

      Lumbarda je jedno od najstarijih naselja na otoku Korčuli, koje ima tragove ljudske prisutnosti još iz prapovijesti. Prema legendi, Lumbarda je bila mjesto gdje su se naselili Grci koji su došli iz Knidosa u 4. stoljeću prije Krista i osnovali koloniju na otoku. To potvrđuju i arheološki nalazi, kao što su Psefizam iz Lumbarde i Grčka stećka iz Lumbarde, koji su najstariji pisani spomenici u Hrvatskoj. U srednjem vijeku, Lumbarda je bila pod vlašću Dubrovačke Republike, a kasnije pod Mletačkom Republikom. U 19. stoljeću, Lumbarda je postala dio Austro-Ugarske Monarhije, a nakon Prvog svjetskog rata pripala je Kraljevini Jugoslaviji. U Drugom svjetskom ratu, Lumbarda je bila pod talijanskom i njemačkom okupacijom, a nakon rata postala je dio Jugoslavije. Nakon raspada Jugoslavije, Lumbarda je postala dio neovisne Republike Hrvatske.

         Lumbarda ima bogatu povijest koja seže u grčko doba. U selu se nalaze neki od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj, kao što su Psefizam iz Lumbarde i Grčka stećka iz Lumbarde, koji svjedoče o osnivanju grčke kolonije na otoku u 4. stoljeću prije Krista.

U mjestu se također može vidjeti crkva sv. Roka iz 15. stoljeća, koja ima vrijedne freske i oltarne slike, te crkva sv. Petra iz 16. stoljeća, koja je najstarija crkva na otoku.

       Lumbarda je također poznata po svojim vinogradima i proizvodnji vina te je dom vina Grk, autohtone sorte koja se uzgaja samo u tom području. Posjetitelji mogu kušati i kupiti ovo vrhunsko vino u lokalnim vinarijama i konobama.

         Lumbarda ima nekoliko pješčanih plaža koje su idealne za djecu i obitelji, kao i za ljubitelje sunca i mora. Najpoznatije plaže su Vela Pržina, Bilin Žal i Tatinja, koje su okružene borovima i maslinama i imaju kristalno čisto more. Na plažama se mogu naći razni sadržaji, kao što su ležaljke, suncobrani,  te rekviziti za  razne vodene sportove, kao što su jedrenje na dasci, veslanje, kajakarenje ili iznajmljivanje broda. Ako ogladnite ili se samo želite osvježiti tu su restorani, kafići i beach barovi.

Vela Pržina, Lumbarda

        Vela Pržina – najveća i najpoznatija pješčana plaža u Lumbardi, smještena na južnoj obali poluotoka, okružena vinogradima i borovima. Plaža je zaštićena od sjevernih vjetrova, plitka uvala okrenuta ka jugu omogućuje ugodno kupanje već u predsezoni, te često i do duboku u 11. mjesec. Pržina je veoma popularna i dobro posjećena […]

Plaža Marina, Lumbarda

     Plaža Marina – nalazi se u samom centru Lumbarde, na sjevernom dijelu lokalne marine-lučice nalazi se šljunčana plaža sa pogledom na Pelješac i otočiće pred Lumbardom. Na plaži je popularni beach bar, možete iznajmiti barke, morske skutere, kajake te pohađati školu jedrenja na dasci. Photo: TZO Lumbarda

Plaža Tatinja, Lumbarda

        Plaža Tatinja je mala uska pješčana plaža koja se nalazi samo par minuta hoda od centra Lumbarde.  Plaža je uski pojas pijeska uz rub ceste i brzo se popuni. Plaža ima lijep pogled na more i otoke. Odmah iznad plaže je odlična pizzerija te odličan restoran.  

Plaža Bilin žal, Lumbarda

         Bilin žal je druga po veličini pješčana plaža u Lumbardi, smještena na sjevernoj obali poluotoka, u maloj uvali.  Nalazi se na suprotnoj strani od plaže Vela Pržina, a udaljene su tek par minuta šetnje kroz vinograde Grka. Plaža Bilin žal ima pogled prema sjeveroistoku, poluotoku Pelješac i otocima korčulanskog arhipelaga. Na […]

 

 
 
 

Location

Lumbarda, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top