Description

Location : Korčula, Hrvatska
OpisPovijestDogađanja

       Grad Korčula smješten je na sjeveroistočnom kraju otoka, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Sastoji se od starog grada na malom, ovalnom poluotoku, baroknog predgrađa neposredno pod starim zidinama, te novih dijelova rasprostrtih uz obalu istočno i zapadno od starog središta. Danas u gradu živi oko 3000 stanovnika, a najveći broj stanuje u novim četvrtima. Grad je sjedište administrativne uprave Grada Korčule koji obuhvaća dio otoka a pet naselja, osim KorčuleŽrnovo, PupnatČaru i Račišće, s oko 6000 žitelja.

Prvi podatak o postojanju srednjovjekovnog grada na otoku Korčuli donosi bizantinski povjesničar i car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću pišući o “zidanom gradu”.  Temeljem brojnih okolnosti drži se da je taj grad bio na mjestu današnje stare jezgre Korčule.

Korčula je nadaleko poznata po svojem bijelom grožđu i vrhunskim bijelim vinima. To su vina autohtonih sorti Grk, čiji su vinogradi smješteni na pjeskovitim terenima uz Lumbardu, i Pošip, kojega uzgajaju u Smokvici i Čari. Od kulinarskih specijaliteta posebno su omiljeni žrnovski makaruni, korčulanski klašuni i blatska lumblija.

Kanal između Pelješca i Korčule posebno je popularan među jedriličarima na dasci zbog pogodnih vjetrova. Nautičari zaklon mogu potražiti u mnogim uvalama, među kojima je najzaštićenija Vela Luka ili marina u gradu Korčuli.

Mnoge kuće za odmor, hoteli, kampovi, restorani i seoska gospodarstva čine Korčulu omiljenom destinacijom za sve koji se žele prepustiti očaravajućim mirisima, okusima, zvucima i prirodnim ljepotama otoka.

          Korčula je bila naseljena još od prapovijesti o čemu svjedoče nalazi iz kamenog doba otkriveni u Veloj Spili kraj Vele Luke, koji se danas čuvaju u zbirci Centra za kulturu Vela Luka.

        U 4. stoljeću pr.Kr. Grci osnivaju koloniju na Korčuli te je nazivaju Korkyra Melaina ili Crna Korčula. Pod vlašću Rimljana otok se zove Korkyra Nigra. Atribut „Melaina“ odnosno „Nigra“ ovaj predivni otok zahvaljuje upravo bujnoj mediteranskoj vegetaciji, prvenstveno šumama hrasta crnike i bora.

         Već 1214. godine spominje se Statut otoka Korčule, najstariji pisani pravni dokument u ovom dijelu Europe. Statutom su uređeni međusobni odnosi otočkog stanovništva, a niz odredbi odnosi se na brodogradnju, poljoprivredu, trgovinu i ostale svakodnevne životne potrebe žitelja otoka.

          Istočni dio otoka Korčule čuven je po svom kvalitetnom kamenu koji je korišten u gradnji Dubrovnika, ali i ljepotice Korčule – jednog od najljepših srednjovjekovnih gradova na Jadranu. U Korčuli se nalazi i kuća svjetskog putnika Marka Pola kojeg su Genovežani zarobili 7. rujna 1298. godine kada su se s Mlečanima sukobili u pomorskoj bici ispred grada Korčule.

Posebnost grada Korčule i šest mjesta na otoku Korčuli su jednistveni plesovi s mačevima. Plesovi se tradicionalno izvode u dane svetaca zaštitnika Grada Korčule i mjesta u kojima se izvode kumpanija/ kumpanija i moštra te tijekom ljetnih mjeseci u turističkoj sezoni.
Igre s mačevima kumpaniju, kumpanjiju, i moštru prati muzički instrument ‘mišnjica’ (mijeh) i bubanj dok se moreška izvodi uz pratnju limene glazbe.
Nakon izvedbi igre s mačevima u mjestima na otoku, starinski ples plešu djevojke i mladići. Ovaj ples se naziva stari bali ili tanac a izvodi se uz pratnju mišnjica.

U Korčuli se pleše Moreška, a u Žrnovu, Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci, kumpanija. Otok Korčula domaćin je Festivala viteških igara na kojem se okupljaju izvođači mačevalačkih plesova iz cijelog svijeta.

Od 2012 kad je utemeljen Korčulanski barokni festival  ugošćuje prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za izvođenje barokne glazbe te slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

Korčulanski barokni festival

          Korčulanski barokni festival visoko je profilirana kulturna manifestacija utemeljena 2012. godine u svrhu promocije lokalne i međunarodne glazbene i kulturne baštine. Koncertne večeri organiziraju se u okružju impresivnih spomenika kulture grada Korčule: katedrala sv. Marka, crkva Svih svetih, palača Arneri i drugi. Također, koncerti se održavaju na drugim atraktivnim lokacijama: […]


 

 
 
 

Location

Korčula, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top