Description

Website: : Vidi website
Location : Blato, Hrvatska

         Blato je gradić u središtu otoka Korčule. Svojim posjetiteljima nudi mnoštvo sadržaja i usluga u samom mjestu i smještaj u brojnim apartmanima u okolnim uvalama koje se sa sjeverne i južne strane otoka protežu u dužini od 40 km. U Blatu ćete naći sve potrebne sadržaje: od supermarketa, sportskih terena, opremljenog Doma zdravlja, brojnih specijaliziranih prodavaonica do restorana, pošte i bankomata.

       Zanima li vas povijesna baština Blato će vas oduševiti jer je zadržalo šarm prošlih vremena. Svakako posjetite blatsku župnu crkvu, prošećite trgom ispred nje, zavirite u blatsku ložu i prepustite se pričama iz prošlosti skrivenim u etno kući Barilo. Vjernici neće zaobići ni Svetište blažene Marije Petković. Ne propustite nastupe Viteškog udruženja Kumpanija koje aktivno promiče i čuva stoljetne plesove i običaje Blata. Među njima je najzanimljiviji mačevalački ples Kumpanija koji se izvodi uz ritam bubnja i zvuk mišnjice. Za vrijeme trajanja Blatskog ljeta Kumpanija se izvodi svaki tjedan na Plokati ispred župne crkve.

       Smještaj ćete pronaći u okolnim uvalama, sjeverno i južno od Blata. U onima većima čekaju vas restorani, trgovine i sportski tereni, dok manje nude potpun mir i kristalno čisto more za savršen odmor.

Na sjevernoj obali otoka Korčule blatske uvale protežu se od uvale Babina na istoku do Sprtiške na zapadu. Obala je na tom djelu niska i pristupačna, a prirodne luke Prigradica i Babina zaštićene su od južnog i istočnog vjetra.

Sjeverna blatska obala razmjerno je malo izgrađena i nudi doista miran odmor. Posjetitelji mogu uživati i u pogledu na otok Hvar, poluotok Pelješac i planinu Biokovo iza njih. Cijelom dužinom prostiru se maslinici jer je taj predio posebno pogodan za uzgoj maslina. Sve uvale su međusobno i s Blatom povezane asfaltnom cestom. Od većih uvala u kojima možete potražiti smještaj ističu se: Črnja Luka, Prigradica, Kurija, Popov Ratak, Naplovci, Rasoha…

Klima

      Kao i cijeli otok Korčula, tako se i Blato nalazi u zoni jadranskog tipa mediteranske klime koju karakteriziraju duga, mirna, suha i topla ljeta te kratke, blage i vlažne zime. Srednje temperature razmjerno su visoke: godišnja je 16,8 ˚C, najhladniji je mjesec siječanj 9,1 ˚C, najtopliji srpanj i kolovoz 26,9 ˚C, dok je u lipnju i rujnu u prosjeku iznad 20 ˚C.

        Blato je zanimljivo i puno događanja i van sezone. Dođite i otkrijte sve što vam ovo mjesto i ljubazni domaćini mogu ponuditi. Zanimljivo je da u Blatu ulice nemaju imena nego brojeve.


 

 
 
 

Video

Location

Blato, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top