Description

Date : 12. prosinca 2022.
Location : Hvar, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiPlažePovezanost

         Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti. Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.

Ime mu dolazi od riječi Pharos – grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta). Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Klima

        Godišnji prosjek sunčanih sati iznosi 2726 sati, a bilo je godina i sa preko 3000 sati. Prosječna mjesečna temperatura zraka u razdoblju od lipnja do rujna prelazi od 20°C, a samo siječanj i veljača imaju prosječnu mjesečnu temperaturu nižu od 10°C.

Srednja mjesečna temperatura mora, u razdoblju od lipnja do listopada prelazi 20°C, a nije rijetkost i da se temperatura popne i preko 27°C. Upravo zbog ovakve blage mediteranske klime, otok Hvar je idealna destinacija za pred i pod sezonu, kada su temperature mora i zraka idealne za odmor.

Toplinu ljeta najčešće rashlađuje blagi maestral koji dolazi sa sjeverozapada. Jugo uglavnom nosi tmurno vrijeme i kiše, dok bura nosi svježe i bistro vrijeme. Ljeta su u Hvaru duga i topla, jeseni, dok je zima uglavnom blaga i kratka.

Povijest

             Arheološki nalazi  svjedoče da je otok Hvar bio naseljen prije otprilike 7000 godina.  U 4. st. prije Krista grčki kolonizatori s otoka Paros osnivaju grad Faros na mjestu današnjeg Starog Grada, dok su na ostatku otoka Hvara u to vrijeme živjeli Iliri.
Po imenu ove kolonije kasnije u nešto izmijenjenom obliku, ime dobio čitav otok i grad Hvar. Poslije Ilira i Grka otokom su zavladali Rimljani, a nakon njih mijenjali su se razni gospodari, kraljevstva, carstva i republike. Tijekom  7. i 8. stoljeću otok naseljavaju Hrvati, koji danas čine 95,5 % stanovništva. Faros (Stari Grad) je bio najvažniji grad na otoku do osnivanja Hvarske komune 1278. godine, tada pod utjecajem Venecije, otočko središte premješta se iz Starog Grada u Hvar. Hvar tako postaje središte biskupije (koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis) i središte komunalne uprave.

Grupa uglednih Hvarana 1868 osnovala je turističko udruženje pod nazivom “Higijeničko društvo Hvar” kojemu je cilj bio promicanje i razvoj ugostiteljske ponude u gradu. Ovaj se datum uzima kao početak organiziranoga bavljenja turizmom u gradu. Četiri godine kasnije otvoren je  lječilišni hotel Carice Elizabete nastao na temeljima Kneževe palače – današnji hotel Palace.

Od 1921-1941. g. Hvar je u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Razdoblje je to siromaštva i iseljavanja mnogih Hvarana u prekomorske zemlje. Polagani razvitak turizma u Hvaru otvara ipak nove gospodarske perspektive.
Nakon II. svjetskog rata Hvar se postupno od malog provincijskog gradića pretvara u turističko ljetovalište što rezultira masovnim ljetnim rekreativnim turizmom.
Nakon 1991. g.  i osamostaljenja Republike Hrvatske grad Hvar se brzo razvija u jednu od najpoznatijih modenih destinacija na Jadranu.

Pakleni otoci, Hvar

       Pakleni otoci je skupina od 20 otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara na zapadu. Ime su dobili ime po paklini, vrsti borove smole koja se koristila u brodogradnji. Kao posljedica lokalnog dijalekta, iskrivljavanjem riječi “paklina”, otoci se nazivaju „Pakleni otoci”, mada sam naziv nema veze sa nikakvim “paklom”. Lokalni […]

Gradske zidine, Hvar

       Gradske zidine u Hvaru su se počele graditi nakon odluke mletačke vlade 1278. godine, iako ne možemo biti sigurni da ih i prije tog vremena u nekom obliku nije bilo, pogotovo zbog nedostataka arheoloških istraživanja. Međutim, gradnja je bila vrlo spora, što se vidi iz mletačke odluke donesene 1326/27. godine, kojom se […]

Fortica, Hvar

             Gradska tvrđava, Fortica u svom prvotnom obliku počela se graditi nakon 1278. godine kada Hvar dolazi pod vlast Venecije. Ta prva tvrđava sagrađena je na istom mjestu gdje se nalazi današnja tvrđava i s njom su bile spojene gradske zidine. Godine 1551. sagrađena je nova tvrđava na mjestu stare, […]

Hvarsko povijesno kazalište

         Hvarsko povijesno kazalište smješteno je na prvom katu zgrade Arsenala. Izgrađeno je 1612. godine za vrijeme kneza Pietra Semitecola. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina mira između desetljećima sukobljenih staleža hvarske komune. Gledalište s ložama izgrađeno je 1803., […]

Hvarske plaže

Plaža kod hotela Sirena


Plaža u uvali Vela Garška, na samom početku poluotoka Pelegrin, smještena je u blizini hotela Sirena. Nalazi se 20-ak minuta pješice zapadno od centra Hvara i pruža idiličnu atmosferu pogodnu za obitelji s djecom. Hotel Sirena osigurava dodatne sadržaje na plaži. Na kraju šetnice južno od plaže, nalaze se hridi idealne za skokove u vodu. Plaža je šljunčana.

 

Vela plaža kod hotela Amfora

Smještena na samo pet minuta hoda uz rivu, najveća i najpopularnija gradska plaža se nalazi u blizini hotela Amfora. Na plaži su dostupni tuševi i mogućnost iznajmljivanja pedalina, katamarana, kajaka, ležaljki i suncobrana.

 

Beach Club Hvar

Povijesni klub na plaži iz ranog 20. stoljeća u blizini hotela Amfora na Hvaru nudi oazu spa usluga u rimskom stilu, nutricionističku kuhinju i ležaljke. Kameni stupovi okružuju lounge prostor na katu s centralnim barom koji poslužuje koktele i svježe iscijeđene sokove.

 

 

Pokonji dol plaža

Pokonji Dol je najveća gradska plaža, udaljena 1,5 km od centra grada. Na plaži se nalaze dva restorana s gastronomskom ponudom i mogućnošću iznajmljivanja dodatnih plažnih sadržaja, poput suncobrana, ležaljki, kajaka i pedalina. Plaža je dostupna šetnjom uz more ili automobilom.

Plaža Mekićevica

Ova se plaža nalazi se u blizini grada Hvara (udaljena svega 2,5 km istočno od grada). Sastoji se od dva šljunčana žala i bijele kamenite obale (“Bilo punta”) idealne za one koji se žele prepustiti svoj žestini hvarskog sunca. Postoji restoran, a do uvale možete stići brodom i pješice.

Kako doći na Hvar?

Brodom

Hvar je povezan brodovima s kopnom unutar splitskog okružja i to linijama:
Split – Stari Grad; Drvenik – Sućuraj; Split – Hvar.
Katamaranska veza Split-Hvar/Hvar-Split: svakodnevna, višekratna.
Katamaranska veza Split-Jelsa/Jelsa-Split: svakodnevna.
Katamaranska veza Zračna luka Split-Stari Grad/Stari Grad-Split, svakodnevno.
Trajektna veza Split-Stari Grad/Stari Grad-Split: svakodnevna, višekratna.
Trajektna veza Drvenik-Sućuraj/Sućuraj-Drvenik: svakodnevna, višekratna.

Red plovidbe 1.11. - 31.12.2022. Plovidbeni – Boat schedules 1.11. – 31.12.22.g.

 

Informacije o rasporedu brodova i cijene karata mogu se pronaći na:

www.tp-line.hr , www.jadrolinija.hr , www.krilo.hr

Preuzmite vozni red autobusa

Vozni red autobusa – Bus time table from 3.10.2022 – ČAZMATRANS*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Hvar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
  • Rijeka, Hrvatska
  • Park mladeži, Split, Hrvatska
Top