Description

Date : 14. siječnja 2022.
Location : Hvar, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiPlaže

         Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti. Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.

Ime mu dolazi od riječi Pharos – grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta). Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Klima

        Godišnji prosjek sunčanih sati iznosi 2726 sati, a bilo je godina i sa preko 3000 sati. Prosječna mjesečna temperatura zraka u razdoblju od lipnja do rujna prelazi od 20°C, a samo siječanj i veljača imaju prosječnu mjesečnu temperaturu nižu od 10°C.

Srednja mjesečna temperatura mora, u razdoblju od lipnja do listopada prelazi 20°C, a nije rijetkost i da se temperatura popne i preko 27°C. Upravo zbog ovakve blage mediteranske klime, otok Hvar je idealna destinacija za pred i pod sezonu, kada su temperature mora i zraka idealne za odmor.

Toplinu ljeta najčešće rashlađuje blagi maestral koji dolazi sa sjeverozapada. Jugo uglavnom nosi tmurno vrijeme i kiše, dok bura nosi svježe i bistro vrijeme. Ljeta su u Hvaru duga i topla, jeseni, dok je zima uglavnom blaga i kratka.

Povijest

             Arheološki nalazi  svjedoče da je otok Hvar bio naseljen prije otprilike 7000 godina.  U 4. st. prije Krista grčki kolonizatori s otoka Paros osnivaju grad Faros na mjestu današnjeg Starog Grada, dok su na ostatku otoka Hvara u to vrijeme živjeli Iliri.
Po imenu ove kolonije kasnije u nešto izmijenjenom obliku, ime dobio čitav otok i grad Hvar. Poslije Ilira i Grka otokom su zavladali Rimljani, a nakon njih mijenjali su se razni gospodari, kraljevstva, carstva i republike. Tijekom  7. i 8. stoljeću otok naseljavaju Hrvati, koji danas čine 95,5 % stanovništva. Faros (Stari Grad) je bio najvažniji grad na otoku do osnivanja Hvarske komune 1278. godine, tada pod utjecajem Venecije, otočko središte premješta se iz Starog Grada u Hvar. Hvar tako postaje središte biskupije (koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis) i središte komunalne uprave.

Grupa uglednih Hvarana 1868 osnovala je turističko udruženje pod nazivom “Higijeničko društvo Hvar” kojemu je cilj bio promicanje i razvoj ugostiteljske ponude u gradu. Ovaj se datum uzima kao početak organiziranoga bavljenja turizmom u gradu. Četiri godine kasnije otvoren je  lječilišni hotel Carice Elizabete nastao na temeljima Kneževe palače – današnji hotel Palace.

Od 1921-1941. g. Hvar je u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Razdoblje je to siromaštva i iseljavanja mnogih Hvarana u prekomorske zemlje. Polagani razvitak turizma u Hvaru otvara ipak nove gospodarske perspektive.
Nakon II. svjetskog rata Hvar se postupno od malog provincijskog gradića pretvara u turističko ljetovalište što rezultira masovnim ljetnim rekreativnim turizmom.
Nakon 1991. g.  i osamostaljenja Republike Hrvatske grad Hvar se brzo razvija u jednu od najpoznatijih modenih destinacija na Jadranu.

Gradske zidine, Hvar

       Gradske zidine u Hvaru su se počele graditi nakon odluke mletačke vlade 1278. godine, iako ne možemo biti sigurni da ih i prije tog vremena u nekom obliku nije bilo, pogotovo zbog nedostataka arheoloških istraživanja. Međutim, gradnja je bila vrlo spora, što se vidi iz mletačke odluke donesene 1326/27. godine, kojom se […]

Hvarsko povijesno kazalište

         Hvarsko povijesno kazalište smješteno je na prvom katu zgrade Arsenala. Izgrađeno je 1612. godine za vrijeme kneza Pietra Semitecola. Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina mira između desetljećima sukobljenih staleža hvarske komune. Gledalište s ložama izgrađeno je 1803., […]

Fortica, Hvar

             Gradska tvrđava, Fortica u svom prvotnom obliku počela se graditi nakon 1278. godine kada Hvar dolazi pod vlast Venecije. Ta prva tvrđava sagrađena je na istom mjestu gdje se nalazi današnja tvrđava i s njom su bile spojene gradske zidine. Godine 1551. sagrađena je nova tvrđava na mjestu stare, […]

Posts not found*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Hvar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
  • Ćićarija, Dolenja Vas, Hrvatska
Top