Description

Date : 19. prosinca 2022.
Website: : Vidi website
Location : Pakleni Otoci, Hrvatska

       Pakleni otoci je skupina od 20 otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara na zapadu. Ime su dobili ime po paklini, vrsti borove smole koja se koristila u brodogradnji. Kao posljedica lokalnog dijalekta, iskrivljavanjem riječi “paklina”, otoci se nazivaju „Pakleni otoci”, mada sam naziv nema veze sa nikakvim “paklom”. Lokalni stanovnici otoke jednostavno nazivaju “škoji”.

Nekad goli, pitomi otočići prekriveni tek mirisnom vrištinom, s nekoliko obradivih površina  te malim naseljem Vloka, danas predstavljaju prostrano hvarsko turističko izletište. Pakleni otoci najljepši su dio hvarske rivijere. Razigrana niska šumovitih otočića uronjenih u bistro, azurno more, nekoliko kupališta, izletišta, te bezbroj malih skrovitih žala, kamenih terasa okrenutih suncu i prelijepih pustih uvala.

Klima

       Otoci su poznati po sredozemnoj klimi, sa najtoplijim mjesecima u kolovozu i najhladnijim u siječnju. Ovaj područje karakterizira velika insolacija, s ukupno 2718 sunčanih sati godišnje. Padalina na otocima je rijetka, s prosječno 800 mm godišnje, a najčešće pada u hladnijem dijelu godine u obliku kiše. Snijeg pada samo svakih dvadeset godina, a najčešći vjetrovi su bura, jugo i maestral.

Povijest

          Najstariji stanovnici otoka bili su Iliri, a na otocima postoje gomile koje svjedoče o njihovoj prisutnosti i korištenju otoka kao pogrebno mjesto. Osim naselja Vlaka na otoku, postoje i ostaci rimskog ladanjskog posjeda s mozaicima u uvali Soline. Rimsku vilu u uvali Soline na otoku Sveti Klement, koja je zaštićena kao kulturno dobro, čini najreprezentativniji arheološki nalaz na otocima.

Tijekom povijesti, otoci su se koristili i kao mjesto za ribarenje i poljoprivredu, a danas su popularno turističko izletište sa nekoliko kupališta i skrovitim uvalama.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Pakleni Otoci, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Lokrum, Dubrovnik, Hrvatska
  • Park prirode Žumberak – Samobo...
  • Jastrebarsko, Hrvatska
  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
Top