Description

Location : Stari Grad, Hrvatska

      Stari Grad (tal. Cittàvecchia) grad je na otoku Hvaru  u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Mještani ga zovu Stori Grod. Također ga zovu i Paiz, iako se taj naziv više odnosi na užu, stariju gradsku jezgru. Jedan je od najstariji i  najdugovječniji gradova U Hrvatskoj  koji je utemeljen 384. god. pr. Kr.

         Zbog svojeg središnjeg položaja na otoku, stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojim je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete tjekom plovidbe Jadranom.

Stari dio grada ostao je sačuvan u smislu tradicionalne arhitekture, te je kao takav od iznimne turističke vrijednosti, pa domaćini adaptacijom kamenih kuća nude moderan smještaj u duhu prošlih vremena, uspješan spoj modernog i tradicije.

Svetac zaštitnik ovog gradića sveti je Rok, kojem je i posvećena jedna crkva u Starom Gradu.

Povijest

           Stari Grad je današnje ime za antički starogrčki grad Faros utemeljen na na početku 384. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su ga utemeljili grčki doseljenici s otoka Parosa u Egejskom moru. Povjesničari smatraju  da je zbog vrlo povoljnog smještaja ondje i ranije postojalo neko starije ilirsko naselje, ali povijesni izvori pouzdano potvrđuju utemeljenje grada Farosa.

Stari Grad je bio dijelom starohrvatske države, nekoliko je stoljeća proveo pod mletačkom vlašću pod kojom je bio sve do Napoleonovih osvajanja. Bio je dijelom Ilirskih provincija. Nakon pada Napoleona, dijelom je Habsburške Monarhije, a nakon austro-ugarske odnosno hrvatsko-ugarske nagodbe našao se u austrijskom dijelu Austro-Ugarske, pokrajini Dalmaciji u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Nakon prvog svjetskog rata bio je nekoliko godina pod talijanskom okupacijom, od 1918. do 1921. godine.

Nakon razgraničenja došao je u Kraljevinu SHS. Bio je dijelom Primorske banovine i poslije Banovine Hrvatske.

Nakon Drugog svjetskog rata dijelom je SR Hrvatske. Širenjem prema sjeveru preko parka Vorbe Stari Grad spojio se je s Molim Selom koje je danas gradska četvrt. Osamostaljenjem Hrvatske i Stari Grad postaje dijelom samostalne Hrvatske.


 

 
 
 

Video

Location

Stari Grad, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top