Description

Date : 10. siječnja 2022.
Website: : Vidi website
Location : Otok Šolta, Hrvatska
OpisPovijestNaselja

         Otok Šolta nalazi se u srednjoj Dalmaciji, nedaleko od Splita, zapadno od Brača, površine 58,98 km², koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Šolta pripada skupini srednjodalmatinskih otoka. Smještena je između Brača na istoku, Hvara na jugoistoku i kopna na sjeveroistoku. Otok je odijeljen od kopna Splitskim kanalom, od Brača Splitskim vratima, a od Drvenika Velog Šoltanskim kanalom.
Najviši vrh na otoku, Vela straža, nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela. Uz otok Šoltu, kod mjesta Maslinica, nalazi se još sedam otočića: Balkun, Rudula, Grmej, Stipanska, Saskinja, Polebrnjak i hrid Kamičić.  Na najvećem među njima, a to je Stipanska, podignuta je u V-VI st. starokršćanska crkva s Benediktinskim samostanom od koga su do danas ostali znatni ostaci.

       Svega devet nautičkih milja od Splitu, i sa osam veza dnevno u sezoni  Šolta je praktički predgrađe Splita. Posjetite nas ako ste u blizini – umjesto vječnih gužvi na cestama koje vode iz grada do prepunih plaža, uskočite na trajekt, ohladite se na palubi i za manje od sat vremena doći ćete na destinaciju gdje je more još kristalno čisto, gdje brojne šljunčane plaže nisu prenapučene, gdje su cijene i dalje realne i pristupačne.

        Na Šolti se smjestilo ukupno osam mjesta: uz more, od istoka prema zapadu, smještene su Stomorska, Nečujam, Rogač (sa trajektna luka za čitav otok) i Maslinica, te u unutrašnjosti otoka, a opet ne više od kilometra dva do mora, smješteni su Gornje Selo, Grohote (administrativno središte), Srednje Selo i Donje Selo. Čitav otok dug je 19 kilometara te 4,5 kilometara širok, sa ukupnom površinom od 57 km2.

Južna strana otoka skriva mnoštvo uvala do kojih se ne može doći automobilom te nekoliko vrhunskih restorana koji su već postali nezaobilazni na rutama nautičara, kao i marina u Maslinici, te u mjestima Stomorska i Rogač koje nude siguran vez i kvalitetne uvjete za prihvat brodova.
U zadnjem tjednu u srpnju pridruže na jedinstvenom događaju u svijetu – potezanju jednog otočića, Mrduje, u sklopu manifestacije ”Potezanje Mrduje” koja traje dva dana i oživljava staru legendu o svađi Šoltana i Bračana o tome čija je zapravo Mrduja, smještena baš između njih.


———- povijest ——–

Grohote, otok Šolta

             Grohote su mjesto na otoku Šolti, koje se smjestilo rubu šoltanskog polja, na križanju ceste koja spaja dva najudaljenija mjesta na otoku, Stomorsku i Maslinicu, te vodi do luke Rogač. Nalaze se nasred otoka, na sjeveroistočnom rubu Sridnjeg polja.  Najveće su i najstarije mjesto na otoku. Centar samog naselja […]


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Otok Šolta, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
CroVista
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top