Description

Location : Grohote, Hrvatska

             Grohote su mjesto na otoku Šolti, koje se smjestilo rubu šoltanskog polja, na križanju ceste koja spaja dva najudaljenija mjesta na otoku, Stomorsku i Maslinicu, te vodi do luke Rogač. Nalaze se nasred otoka, na sjeveroistočnom rubu Sridnjeg polja.  Najveće su i najstarije mjesto na otoku.

Centar samog naselja čine nepravilne uske ulice koje zatvaraju stambene objekte u djelomično utvrđene cjeline s unutarnjim dvorištima i konobama, te kao takve odaju rustikalni, stari mediteranski šarm dok šećete tim istim kamenim uličicama. Ovi stari vrijedni primjeri arhitekture pridonose doživljaju autentičnog otočnog ambijenta, upravo zbog toga stremi se obnovi s ciljem očuvanja tradicionalnih otočnih arhitekonskih vrijednosti.  Način života na otoku kroz povijest vjerodostojno je predočen u nekim scenama poznate hrvatske televizijske serije Velo misto čije je snimanje dobrim dijelom odrađeno upravo u Grohotama.

Od javnih i značajnijih objekata, u Grohotama se nalaze poštanski ured, ambulanta s helidromom, vatrogasno društvo, policija, škola, lovački i zadružni dom, tržnica i uljara. Stanovništvo se uglavnom bavi  poljodjelstvo, pomorstvo, a od novijih gospodarskih djelatnosti turizam i proizvodnja vapna.

U uskim ulicama ovog mjesta odrasli su i neki od najpoznatijih otočkih slikara poput Eugena Buktenice, Marina Kalajzića, Dinka Sule i Vicka Buktenice, od kojih su neki stekli i slavu svjetskog glasa.

Znamenitosti


Kaštel Slavić

         Kula u Grohotama sagrađena je u 17. st. i sastoji se od dvije spojene kule. Najprije je sagrađena istočna, trokatna, kvadratnog tlocrta pokrivena četverostrešnim krovom. U prizemlju kule je bila cisterna presvođena bačvastim svodom. Sa zapadne strane dograđena je nova, četverokatna kula pravokutnog tlocrta. Na najvišem katu imala je četiri breteša, na sjevernom i južnom dijelu po jedan, a na zapadnom dijelu dva koja su se dobrim dijelom sačuvala. U prizemlju zapadne kule također je bila cisterna s dvije pravokutne komore presvođene bačvastim svodom sačuvane do danas. U 18. st. nakon što je kaštel izgubio obrambenu ulogu koristi se za stanovanje. Danas se u njoj nalaze prostorije općine Šolta.

Crkva sv. Mihovila

           Crkva sv. Mihovila nalazi se u šoltanskom polju. Lokalitet sv. Mihovil prvi se put spominje u dokumentima 1398.g. Crkva je sagrađena u romaničko-gotičkom slogu. Uokolo crkve je groblje ograđeno kamenim zidom. Crkva je jednobrodna s polukružnom apsidom, pravilno orijentirana. Građena je od nepravilno klesanog kamena. Dvostrešni krov ima pokrov od kamenih ploča. Na glavnom pročelju je jednostavan ulaz s nadvratnikom na kojem je urezan križ, iznad je polukružna luneta s lukom zidanim od dugih uskih kamenova. U unutrašnjosti su sačuvane srednjovjekovne freske u gotičkom stilu, lokalnog i pučkog karaktera. Crkva sv. Mihovila najstarija je sačuvana crkva na Šolti.


 

 
 
 

Location

Grohote, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
CroVista
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top