Description

Location : Stomorska, Hrvatska

          Stomorska je mjesto na otoku Šolti, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na jugu Hrvatske. Ime je dobila po Gospi (sveta Marija). Naime, smještena je ispod svetišta Gospe od Stomorije (odnosno Gospe od Bori).

Stomorska je najstarije obalno naselje na otoku u kojem su nekoć živjeli poznati vrsni pomorci koji su posjedovali jedrenjake te su sa njima prevozili žito, vapno i ostale proizvode u vrijeme kada je Šolta davala svoje prihode Splitu. Danas su Stomorčani također vlasnici jedrenjaka, samo ih danas koriste za turistička sedmodnevna krstarenja Jadranom.

         Prizor živopisne rive, predivne plaže i ribara koji svježi ulov ranim jutrom prodaju tik uz suvremenu jahtu na vezu, kao da se iskrao iz kakve mediteranske razglednice. Mjesto je savršen spoj suprotnosti, starih kamenih kuća i jedrilica privezanih tek koji metar od njih, ribarskih kaića, dalmatinskih konoba i modernih kafića.
Plaže se pružaju s lijeve i desne strane uvale, a na nekima od njih možete pronaći svoje mjesto „pod suncem“ – idealnu „štaciju“ za sunčanje i skakanje u more za vrelih ljetnih dana. Svojim rustikalnim šarmom i gostoljubivošću lokalnih stanovnika Stomorska će vas osvojiti na prvu.

Stomorska  ima dobre pomorske prometne veze sa Splitom a  cestom povezana s ribarskom lukom Gornjom Krušicom i s Gornjim Selom.


 

 
 
 

Location

Stomorska, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
nikoowp
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top