Description

Date : 21. studenoga 2021.
Website: : Vidi website
Location : Vis, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiPlaže

    Grad Vis se nalazi u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu (uvala Svetog Jurja) na sjeveroistočnoj strani otoka Visa, okrenut prema Hvaru i dalmatinskom kopnu. Viška luka je smještena u najviše uvučenom jugozapadnom dijelu zaljeva, kojeg otočić Host i poluotok Prirovo štite od utjecaja otvorenog mora. Unutar zaljeva nalaze se i manja sidrišta na predjelima Kut i Stonca.  Pojas visokih brda (250-300 m) odvaja gradić od plodnih polja u unutrašnjosti otoka (Dračevo i Velo Polje), koja su predstavljala osnovu gospodarskog razvoja mjesta (vinogradarstvo). Području Grada Visa pripada i razvedena južna i jugoistočna obala otoka Visa s mnogobrojnim uvalama (Milna, Rukavac, Srebrna, Stiniva, Stončica, Ruda i dr.) i otočićima Budihovac i Ravnik, koji imaju veliki turistički potencijal.

        Područje Grada Visa obuhvaća istočnu polovicu otoka. Zapadni dio otoka Visa nalazi se u sastavu Grada Komiže. Osim samog gradića Visa u sastav ove upravne jedinice ulazi i osam malih naselja seoskog tipa (Dračevo PoljeMarine ZemljeMilnaPlisko PoljePodseljePodstražjeRogačić i Rukavac). Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, grad je Vis imao 1.934 stanovnika.

         Prvo naselje na mjestu današnjeg Visa, pod imenom Issa, osnovali su grčki kolonisti sa Sicilije iz Sirakuze u IV. stoljeću prije Krista. Njih je, kao i sve kasnije gospodare Visa, privukao izvrstan strateški položaj pučinskog otoka s kojeg su se mogli kontrolirati pomorski putevi u Jadranu i prostrana, od vjetrova dobro zaštićena luka. Antička Issa se razvijala kao urbani i gospodarski centar ovog dijela Jadrana i poslužila je kao baza za naseljavanje dalmatinskog kopna (Epetion / Stobreč i Tragurion / Trogir). Funkcionirajući kao polis (grad-država), Issa je svoju samostalnost uspjela očuvati sve do I. stoljeća prije Krista kada postaje dio Rimskog Carstva. Nakon toga Vis gubi značenje i samo se povremeno javlja u srednjovjekovnim izvorima, dijeleći sudbinu ostatka Dalmacije.

      U blizini otoka Visa se odvila poznata viška bitka 20. srpnja 1866., u kojoj je habsburška ratna mornarica sastavljena ponajviše od hrvatskog osoblja, pobijedila talijansku mornaricu, koja se spremala na osvajački pohod na istočnu jadransku obalu i hrvatske krajeve.

         Akvatorij oko Visa poznat je po svojim pučinskim otocima, a to su Brusnik, Svetac – Sv. Andrija, Jabuka, Palagruža, od kojih su neki bili i staništa sredozemne medvjedice.

      Posebnu atrakciju predstavlja otok Biševo s jedinstvenim fenomenom na Jadranskom moru, čuvenom Modrom špiljom koju godišnje posjete deseci tisuća turista. Modra špilja je rijedak primjer prirodne ljepote, vrlo malog i niskog ulaza s mora (oko 1,5 metar) pa je za vrijeme južnog vjetra ulazak opasan, ponekad čak i nemoguć.

       Od lokaliteta izvan grada, koje svakako valja posjetiti, izdvajaju se zaštićeni geomorfološki spomenici prirode uvala Stiniva, otočić Ravnik i Zelena špilja na Ravniku. Obavezno treba obići i uvale Stončica, Milna i Zaglav s pješčanim plažama te uvalu Srebrna sa šljunčanim žalom.

Plaža Stončica, Vis

Stončica je imenom i svjetionik i njegov rt te dugački zaljev i malo ribarsko turističko naselje, pješčana plaža i odličan restoran. Mali bar na samoj plaži, igralište za odbojku na pijesku, i mnogo hlada u sjeni palmi na zapadnom te tamarisa na istočnom kraju plaže, čini Stončicu prvim izborom obiteljskog izleta. Cesta iz Visa vodi […]

Plaža Grandovac, Vis

Grandovac je lijepa šljunčana plaža u istoimenoj uvali pred istočnim ulazom u višku luku.  Šljunčana plaža duga oko 60 metara, a koja se nalazi u prekrasnom prirodnom okruženju s kristalno čistim morem i puno prirodnog hlada od tamarisa i borova. Idealna je za obitelji i s najmanjom djecom. U neposrednoj blizini je mali bar kao […]

Gradska plaža Prirovo, Vis

Gradask plaža Prirovo je najpopularnija plaža u gradu Visu. Proteže se duž šetnice na sjevernoj obali malog poluotoka po kojem je dobila ime.  Prostire se na stotinjak metara šljunčanog terena prekrivenog finim oblucima. S kopnene strane omeđena je tamarisima koji daju ugodan hlad. U blizini plaže ugostiteljski je objekt i pješčani teren za odbojku i […]

Plaža Uvala Stiniva

Stiniva je mala uska uvala na otoku Visu. Stiniva je najatraktivnija uvala na otoku, nalazi se južno od lokalne ceste koja povezuje zaselak Podšpilje i Plisko Polje. Uvala je duga oko 600 metara i široka na ulazu oko 100 metara s obje strane okružena visokim nedostupnim kamenim stijenama Ova plaža u prirodno zaštićenoj uvali Staniva […]


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Vis, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Grand Hotel Brioni Pula, A Rad...
  • Vižinada, Hrvatska
  • Materada, Poreč, Hrvatska
  • Poreč, Hrvatska
  • Kotli, Hrvatska
Top