Description

Location : Biševo, Hrvatska

         Biševo (komiški čakavski: Bisovo, tal. Busi) je otok u Jadranskom moru nedaleko Visa, poznat po svojoj Modroj špilji, Medvidinoj špilji, malom plavcu i pješčanim plažama. Površina mu iznosi oko 6 km2, a nalazi se 5 km jugozapadno od gradića Komiže, s kojim je tijekom čitave godine povezan brodskom linijom (prugom). Najviši vrh je Stražbenica, 239 m.

Otok je bio naseljen još u pretpovijesti, u starogrčkom i starorimskom vremenu. Poslije drugog svjetskog rada stanovništvo se  preselili uglavnom u Komižu. Mnogi su i dalje ostali vezani za svoj otok na kojem obrađuju vinograde i maslinike, a ljeti uglavnom i borave na njemu.

Naselja koja su nekad bila redovito nastanjena, a danas nemaju stalnih stanovnika su: Salbunora (staro ribarsko naselje[3]), Porat[3], Mezuporat, Vela Gora, Potok, Polje[6] i Nevaja.[5] Uz obalu nalaze se Porat, Mezoporat i Salbunora, a u unutarnjem dijelu otoka su Polje, Gornja Salbunora, Potok, Velo Gora i Nevaja.[7] Glavno naselje na otoku je bilo Polje.[3]

Glavna gospodarska grana bili su vinogradarstvo i ribarstvo. Od drugih kultura, bilo je maslina i smokava. Danas je najvažnija grana turizam i ugostiteljstvo.

Medvidina špilja je 160 m duboka i oko 14 m široka špilja koja se sužava prema kraju na kojem se nalazi malo žalo. Nalazi se na južnom dijelu otoka Biševo, u uvali Trešjavac. Naziv joj potječe od činjenice da je ta špilja bila stanište sredozemne medvjedice, najrjeđe vrste tuljana koja spada među najugroženije sisavce na svijetu, a koju na Visu zovu „morski covik“.


 

 
 
 

Video

Location

Biševo, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top