Lika

Lika

            Lika je hrvatska povijesna regija, koja se nalazi na jugozapadu središnjeg dijela zemlje. Lika ima površinu od oko 5000 km² i oko 50 000 stanovnika. Najveći grad u regiji je Gospić, a drugi grad je Otočac. Lika je okružena planinama Velebit, Plješivica, Velika Kapela i Mala Kapela, koje čine prirodne granice s drugim regijama. Kroz Liku protječu brojne rijeke, od kojih su najpoznatije Gacka, Lika, Una i Krka. Lika je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj povijesti i kulturnoj baštini. Neka od najznačajnijih mjesta u Lici su Plitvička jezera, nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a, Senjska kula, srednjovjekovna utvrda koja je bila sjedište ličkih knezova, te rodne kuće Nikole Tesle i Ante Starčevića, dva velikana hrvatske znanosti i politike.

Povijest

         Lika je bila naseljena još u prapovijesti, a najstariji poznati stanovnici bili su Japodi, ilirsko pleme koje je kasnije pokoreno od Rimljana. U srednjem vijeku, Lika je bila dio Hrvatskog kraljevstva i područje borbe protiv osmanske invazije. U 16. stoljeću, Lika je postala dio Vojne krajine, posebnog obrambenog sustava pod habsburškom vlašću. U 18. i 19. stoljeću, Lika je bila dio Hrvatske zemlje unutar Austro-Ugarske Monarhije. U 20. stoljeću, Lika je bila dio Kraljevine Jugoslavije, NDH-a, FNRJ-a i SFRJ-a. Za vrijeme Domovinskog rata, Lika je bila poprište teških sukoba između hrvatskih snaga i srpskih pobunjenika. Nakon rata, Lika se oporavlja od ratnih posljedica i nastoji razviti svoj gospodarski i turistički potencijal.

     Lika je hrvatska regija koja ima mnogo toga za ponuditi svakom posjetitelju, bilo da traži prirodne ljepote, povijesne znamenitosti ili kulturnu baštinu.


leave your comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnoviji komentari

Top