Description

Website: : Vidi website
Location : Otočac, Hrvatska

Grb Otočca           Otočac je grad u Lici, smješten na obali rijeke Gacke, u zapadnom dijelu Gacke doline između Velebita i Male Kapele. Gradić ima oko 4000 stanovnika i administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji. Otočac je važno kulturno i povijesno središte Like, koje ima bogatu i zanimljivu prošlost.

           Otočac je bio naseljen još u prapovijesti, a najstariji poznati stanovnici bili su Japodi, ilirsko pleme koje je kasnije pokoreno od Rimljana. Iz rimskog doba potječe i latinski naziv za Otočac – Bivium, što znači raskrižje. U srednjem vijeku, Otočac je bio dio Hrvatskog kraljevstva i područje borbe protiv osmanske invazije. U 16. stoljeću, Otočac je postao dio Vojne krajine, posebnog obrambenog sustava pod habsburškom vlašću. U 18. i 19. stoljeću, Otočac je bio dio Hrvatske zemlje unutar Austro-Ugarske Monarhije. Otočac je sve do 18. st. bio smješten na prirodnom otočiću usred rijeke Gacke. Otok je bio utvrđen zidinama i kulama radi obrane. Pristup je bio moguć samo čamcem preko vode.  U 20. stoljeću, Otočac je bio dio Kraljevine Jugoslavije, NDH-a, FNRJ-a i SFRJ-a. Nakon raspada Jugoslavije i domovinskog rata Otočac pripada Republici Hrvatskoj.

Otočac ima nekoliko kulturnih i povijesnih znamenitosti koje vrijedi posjetiti i upoznati se s njima. Neka od njih su:

Barokna župna crkva Presvetog Trojstva, koja je izgrađena 1684. godine i obnovljena 1774. godine. Crkva ima kasnobarokno-klasicističke oltare, propovjedaonicu i krstionicu te nadgrobne ploče iz 18. stoljeća.

Pravoslavna crkva svetog Georgija, koja je izgrađena u 19. stoljeću na mjestu starije crkve iz 16. stoljeća. Crkva ima ikonostas s ikonama iz 18. i 19. stoljeća.

Ruševine utvrde Fortica, koja je izgrađena u 17. stoljeću na brdu iznad Otočca. Utvrda je bila važna strateška točka za obranu od osmanskih napada i mletačke ekspanzije.

Muzej Gacke, koji je osnovan 1997. godine i sadrži japodsku, etnografsku, povijesnu i umjetničku zbirku. Muzej također ima spomen-zbirku slikara Sime Aralice, poznatog ličkog slikara koji je rođen u Otočcu.

Otočac je grad koji ima mnogo toga za ponuditi svakom posjetitelju, bilo da traži prirodne ljepote, povijesne znamenitosti ili kulturnu baštinu.


 

 
 
 

Video

Location

Otočac, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top