Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan

Description

Website: : Vidi website
Location : Memorijalni centar

        Memorijalni centarNikola Tesla“ Smiljan sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih objekata. Povijesni objekti su: Rodna kuća Nikole Tesle, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala), kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novo sagrađeni objekti su: trijem, ispitna stanica i multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu.

      Na ulazu u Rodnu kuću nalazi se kameno obilježje s prikazanim mjestima u kojima je Nikola Tesla boravio za vrijeme svog života sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na Teslinu Rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije.

U Rodnoj kući nalazi se stalni multimedijalni postav kojeg su ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu uz koordinaciju Ministarstva kulture RH. U prizemlju kuće slikom, riječju i zvukom prikazan je životni put i genijalnost velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život utkani su u lentu vremena. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.

     Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio 1899. – 1900. Tamo je radio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja.

Demonstracija rada Tesline zavojnice održava se u navedenim terminima : 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00 te 19:00 sati.

      Unutar Multimedijalnog centra nalazi se konferencijska dvorana predviđena za održavanje sastanaka, kongresa i radionica. U dvorani se prikazuje dokumentarac o Teslinom životu svaki put nakon demonstracije u ispitnoj stanici. Tu je i suvenirnica gdje možete kupiti i sa sobom ponijeti memoriju na velikog izumitelja i njegov rodni Smiljan. U sklopu objekta je i sanitarni blok.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan prostire se na površini od 13 674 kvadratnih metara.

Više informacija


 

 
 
 

Location

Memorijalni centar
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top