Novo Selo, Selca, otok Brač

Description

Location : Rudinica 8, 21425, Selca, Hrvatska

       Novo Selo je maleno, mirno naselje smješteno na brdu između Selaca i Povlja.  Iako se zove „novo“, ovo selo je nastalo još u 16. stoljeću.  Okruženo je maslinicima, kamenolomom i divnom prirodom. 

Prvo što ćete zamijetiti prilazeći Novom Selu, tik uz cestu, je izložba na otvorenom impozantnih radova u kamenu samoukog umjetnika klesara, Frane Antonijevića. Na putu do centra naselja vidjet ćete staru, napuštenu školu. Radi se o najstarijoj školi na ovom dijelu otoka, izgrađenoj 1853. g., u vrijeme kada je otok brojio daleko više stanovnika nego danas

U središtu Novog Sela, odmah pod crkvom Gospe od Navještenja, možete naći trenutak odmora na klupi, uživajući u prekrasnom pogledu. Pored Novog Sela nalazi se zadružna uljara za preradu maslina. Brač je stoljećima poznat po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja, a ova uljara svojim korisnicima omogućava preradu maslina u vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. 

Ukoliko se nađete u blizini u jesen kada je sezona maslina, ne propustite sudjelovati u berbi sa lokalnim stanovništvom. Na ovom području pronaći ćete autohtonu sortu maslina naziva “buhavica”.  Ne postoji mnogo stabala ove vrste maslina, zbog čega je maslinovo ulje izrađeno od te sorte vrlo cijenjeno i skupo.


Izvor: TZ Selca

 

 
 
 

Location

Rudinica 8, 21425, Selca, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top