Description

Date : 15. prosinca 2022.
Location : Povlja, Hrvatska

          Povlja su priobalno mjesto na otoku Braču, u Hrvatskoj. Nalaze se na sjeveroistočnoj bračkoj obali, u dubokom zatonu. Administrativno su u sastavu općine Selca.  Povlja ima  oko 400 stanovnika, koji se bave poljoprivredom, ribarstvom, obradom kamena i turizmom.

Ovo slikovito naselje odiše mirom i tišinom, te je idealno za odmor daleko od užurbanosti i ljetne vreve većih turističkih odredišta na otoku. Povlja okružuju brojne uvale, idealne za uživanje u obilju sunca i kristalno čistom moru. Idealno je za svakoga tko traži bijeg od vreve većih turističkih mjesta i života u gradovima.

Dolazite li u Povlja ne propustite posjetiti jedno od najprostranijih sakralnih zdanja te vrste u Hrvatskoj, starokršćansku baziliku s krstionicom iz VI. stoljeća.
Župna crkva posvećena je Svetom Ivanu Krstitelju. Svetište i južna kapela crkve sagrađene su prije gotovo 1500 godina kada su predstavljale krstionicu s predvorjem starokršćanske bazilike iz 6.stoljeća. Središnja lađa građena je 1793.g., a pobočne lađe 1925.g.
Od starokršćanske bazilike sačuvane su apside, nešto zidina, nadvratnik glavnog ulaza, tri kapitela, predvorja krstionice te sama krstionica koja je danas svetište župne crkve.

Benediktinski glagoljaški samostan iz 11. stoljeća je poznat po Povaljskoj listini i Povaljskom pragu, jedan od najstarijih i najvažnijih hrvatskih spomenika pisanih hrvatskim ćiriličnim pismom (arvatici) čiji predložak potječe iz 1184. godine.

Uz Povlja su vezane i dvije legende. Vjeruje se da je Sveta Jelena, majka cara Konstantina Velikog, porijeklom sa Brača , te je preko Povalja odvedena u Carigrad. Druga legenda kaže kako je sv. Ivan, koji je zaštitnik mjesta, hodao po moru i svojim besjedama tjerao kugu.


Izvor: TZ Selca i Wikipedia


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Povlja, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Lokrum, Dubrovnik, Hrvatska
  • Park prirode Žumberak – Samobo...
  • Jastrebarsko, Hrvatska
  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
Top