Description

Website: : Vidi website
Location : Marčana, Hrvatska
OpisNaselja

         Marčana je naselje i istoimena općina smještena, sjeverno od Pule, na križanju prometnica Pula-Labin i VodnjanKrnica. Najveće naselje je Marčana pa slijede Loborika, Rakalj, Krnica, Peruški, Divšići, Kavran i Orbanići te niz naselja koja imaju manje od 100 stanovnika.

         Povijesni izvori svjedoče o gustoj naseljenosti ovih prostora u vrijeme Antike te o burnoj prošlosti, a Marčana se prvi put spominje 1243. godine u aktu prisege Pule na vjernost Mlečanima. U to vrijeme, Marčana pripada pulskom području, a 1331. godine potpada pod vlast Mletačke Republike. U 15. stoljeću, epidemija kuge gotovo je uništila ovo područje, ali tijekom 16. stoljeća Mletačka Republika počinje naseljavati područje izbjeglicama koje su bježale pred Osmanlijama iz Grčke i Dalmacije.

       Marčana je poznata po svojoj atraktivnoj neotkrivenoj morskoj obali koja strmo uranja u čisto i duboko Jadransko more. Ova obala je dominirana zelenim poluotocima i zaljevima s pogledom prema plavetnilu okupanom horizontu.

    Ovo je idealna destinacija za one koji traže nešto drugačije od ljetne vreve i prenapučenih turističkih središta, s 36 kilometara obale koja je najmanje urbanizirana obalna zona u Istri, s kristalno bistrim morem i raskošnim zelenilom u zaleđu.

Središte mjesta dominira trobrodna župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća sa zvonikom iz 1846. godine, a u Marčani se nalazi i srednjovjekovna crkva Sv. Antona Padovanskog, produžena potkraj 16. stoljeća i posvećena 1709. godine.

Započnite istraživanje mjesta i otkrijte dijelove istarske povijesti u slikovitim uvalama, crkvama i ostacima prastarih naselja.

Loborika

         Loborika je naselje smješteno 7 km sjeveroistočno od Pule, u najjužnijem dijelu općine Marčana. Nalazi se sjeverno od Zračne luke Pula i uz cestu koja vodi prema gradu Labinu. Stanovnici se uglavnom bave poljodjelstvom, stočarstvom i turizmom, a dio njih radi u raznim djelatnostima u gradu Puli.        Područje […]

Krnica

         Krnica je naselje smješteno 9 km sjeveroistočno od općinskog središta Marčana, na uzvisini nad morem i okruženo šumama, pašnjacima i vinogradima. Nalazi se na županijskoj cesti Šišan-Kavran-Rakalj, te na odvojku županijske prometnice za Prodol, koja se nalazi na državnoj cesti Pula-Barban (D 21). Krnica ima svoju luku, do koje vodi cesta […]

Rakalj

        Rakalj je naselje smješteno na sjeveroistoku Istre, iznad Raškog zaljeva, koje pripada općini Marčana. Stari kaštel Rakalj (Rachele) se nalazi istočno od sadašnjeg naselja, iznad rta Sv. Nikole, na 93 metra nadmorske visine. To je nekada bila pretpovijesna gradina, antička utvrda i srednjovjekovni kaštel, a do danas je sačuvana crkva Sv. […]

Mutvoran

          Mutvoran je drevni grad koji se nalazi na cesti koja vodi od Marčane prema Dugoj uvali. Odatle se možete skrenuti prema Mutvoranu, gdje ćete naći ostaci histarske gradine i rimskog naselja.           Grad se diči svojom romaničkom crkvom sv. Marije Magdalene s prekrasnom renesansnom fasadom. Unutar […]

———

Izvor: TZ Marčana

 

 
 
 

Location

Marčana, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top