Description

Location : Krnica, Hrvatska

         Krnica je naselje smješteno 9 km sjeveroistočno od općinskog središta Marčana, na uzvisini nad morem i okruženo šumama, pašnjacima i vinogradima. Nalazi se na županijskoj cesti Šišan-Kavran-Rakalj, te na odvojku županijske prometnice za Prodol, koja se nalazi na državnoj cesti Pula-Barban (D 21).

Krnica ima svoju luku, do koje vodi cesta duga 2,5 km kroz borovu šumu sve do, ribarskog naselja sa drvenim brodicama, mrežama i kamenim kućama. Plaže su stjenovite male uvale raspoređene duž Krničkog kanala, sa netaknutom prirodom i čistim morem.

         Krnica je odlično mjesto za odmor, gdje se u proljeće mogu brati divlje šparoge i aromatično i ljekovito bilje, a u jesen sakupljati gljive, brati grožđe i masline. Možete uživati u krajoliku ili jednostavno šetati. U Luci Krnica možete ujutro dočekati ribarske brodice okružene galebovima i kupiti tek ulovljenu ribu.

Povijest

          Povijest Krnice seže u prapovijesno i rimsko doba, a prvi pisani spomen u povijesnim izvorima potječe iz XIII. st. Selo je nakon ratova i kuge bilo napušteno, te je ponovno naseljeno 1520. godine od strane izbjeglica pred Osmanlijama iz Dalmacije, pod vodstvom svećenika Ivana Buršića. Nakon epidemije u kasnom XVI. st., dolazi nova skupina izbjeglica.

Selo je bilo pod mutvoranskim kaštelom i župom, a luka u Krnici omogućavala je izvoz i uvoz robe.  Župna crkva sv. Roka izgrađena je 1631., a dograđena 1774. godine u rustičnom baroknom stilu. Unutar crkve se nalaze dva oltarna s Venerijevim Trevisanovim slikama.

U Krnici se također nalaze dvije male crkve, sv. Josip i sv. Valentin, te je sv. Josip opremljen s još jednom slikom V. Trevisana.


 

 
 
 

Location

Krnica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top