Description

Location : Rakalj, Hrvatska

        Rakalj je naselje smješteno na sjeveroistoku Istre, iznad Raškog zaljeva, koje pripada općini Marčana. Stari kaštel Rakalj (Rachele) se nalazi istočno od sadašnjeg naselja, iznad rta Sv. Nikole, na 93 metra nadmorske visine. To je nekada bila pretpovijesna gradina, antička utvrda i srednjovjekovni kaštel, a do danas je sačuvana crkva Sv. Agneze.

Prvi spomen kaštela je iz 1288. (Castell Novo), a naselja iz 1312. (Castellare de Rachir). U tlocrtu Starog Raklja se mogu prepoznati ruševine kaštela, obrambene zidine, stražarnica i crkva Sv. Agneze (Sv. Agnije), koja još uvijek postoji. Crkva ima pravokutni tlocrt s umetnutom apsidom, na pročelju se nalaze preslica i gotički portal te grb s uklesanom godinom 1495., a prema dokumentu iz 1555. nekada je bila župna crkva.

Vidikovac sv. Agneze

        Mjesto gdje se nalazi crkva Sv. Agneze u Starom Raklju također je jedan od najatraktivnijih vidikovaca u Istri, s kojeg se pruža veličanstven pogled na Raški zaljev, Labinštinu i Kvarner. Da biste došli do crkve ili vidikovca, morate proći kroz Rakalj i krenuti prema rtu Sv. Nikole (lokalno poznatom kao Sv. Mikuja). Slijedite put koji će vas kroz makiju i suhozide, nakon otprilike 2 km, dovesti podno brdašca na kojem se nalazi ovaj jedinstveni vidikovac. Popnite se, zastanite, pogledajte oko sebe, osjetite opojan miris samoniklog bilja i uživajte u jedinstvenom, nezaboravnom pogledu.

 

 
 
 

Location

Rakalj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top