Description

Location : Loborika, Hrvatska

         Loborika je naselje smješteno 7 km sjeveroistočno od Pule, u najjužnijem dijelu općine Marčana. Nalazi se sjeverno od Zračne luke Pula i uz cestu koja vodi prema gradu Labinu. Stanovnici se uglavnom bave poljodjelstvom, stočarstvom i turizmom, a dio njih radi u raznim djelatnostima u gradu Puli.

       Područje je bilo naseljeno već u prapovijesti (nalazi se u blizini gradina), u rimsko doba (postoje ostatci građevina u selu Radeki i antikni natpis) te u ranome srednjem vijeku (postoje dijelovi arhitektonske kamene plastike i liturgijske i crkvene opreme iz VIII-XI stoljeća).

Prvi put se spominje 1150. godine kao Ravaricum, a tada je pripadalo području Pule. Od 14. stoljeća dio je vodnjanskih regalia, podložnih akvilejskom patrijarhu. Velikim dijelom je napušteno zbog bolesti i ratova u 15-16. stoljeću, a u 16-17. stoljeću su planski doseljavani novi stanovnici, uglavnom iz Dalmacije. Ruševine srednjovjekovnog naselja s predromaničkom crkvom nalaze se u šumi zapadno od groblja.

         Današnje naselje je oblikovano u 16-17. stoljeću. Župna crkva sv. Flore jednobrodna je, s novom sakristijom; u zidove su ugrađeni antički i srednjovjekovni spoliji. Na drvenom oltaru s ophodom nalazi se slika A. Moreschija “Prijestolje milosti” s likovima sv. Flora i sv. Franje Asiškog te srebrni procesijski križ.


 

 
 
 

Location

Loborika, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top