Description

Location : Mutvoran, Hrvatska

          Mutvoran je drevni grad koji se nalazi na cesti koja vodi od Marčane prema Dugoj uvali. Odatle se možete skrenuti prema Mutvoranu, gdje ćete naći ostaci histarske gradine i rimskog naselja.

          Grad se diči svojom romaničkom crkvom sv. Marije Magdalene s prekrasnom renesansnom fasadom. Unutar crkve se nalaze oltarna menza, okrenuti rimski nadgrobni spomenik, tabernakul s renesansnim okvirom iz 1431. godine, renesansni drveni retabl iz 1520. godine s vrhunski izrađenim drvenim kipovima, ispovjedaonica u baroknom stilu, kvalitetna drvenarija i rezbarije, te venecijanski lav u baroknom stilu. Tu su također i ostaci fresaka i podnica koji čine ovu crkvu mjestom sa najvrijednijim sakralnim inventarom u Istri.

        Pored crkve, u Mutvoranu se nalazi desetak starih kamenih kuća smještenih na brežuljku sa kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli kraj.

Povijest

         Mutvoran je nastao na ostatcima histarske gradine i kasnijeg rimskog naselja. Još uvijek su sačuvani dva prstena gradinskih zidova iz brončanog i željeznog doba. Unutar tih zidova razvijao se grad tijekom srednjeg vijeka, što se vidi u gotovo cijelom njegovom opsegu. Spominje se u mnogim srednjovjekovnim dokumentima koji se bave granicama (npr. 1150. godine kao Castrum Mons Marianus, 1325. godine u Istarskom razvodu kao Motmoran itd.). Godine 1331. Mutvoran je došao pod vlast Venecije, koja je obnovila njegove zidine 1363. i 1417. godine. Nakon uskočkih ratova i velike kuge 1631. godine te raspuštanja zbornog kaptola, Mutvoran je izgubio na važnosti.


 

 
 
 

Location

Mutvoran, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top