Description

Location : Lindar, Hrvatska

          Lindar je naselje smješteno u srcu Istre, oko 3 km jugoistočno od Pazina. Svojim položajem na uzvisini iznad doline Pazinčice, Lindar se diči prekrasnim pogledom na okolno područje.  Zbog svoga strateški zanimljivog položaju predpostavlja se  da je naseljeno još od prapovijesti. Najstariji dio mjesta, poznat kao Forteca, smatra se da je mjesto histarskog gradinskog naselja. Prvi put se spominje 1283. godine kada je porečki biskup Bonifacije dao Pazinskoj knežiji neki mlin pod Lindarom. Od 12. stoljeća, selo i kaštel pazinske knežije su bili posjed grofova Goričkih pa Habsburgovaca. U ratu Cambraiske lige izložen je turskim napadima koje su uspješno odbili. Uskočki rat je gotovo potpuno uništio gospodarstvo Lindara. Pod austrijskom vlašću ostao je sve do kraja Prvog svjetskog rata.

          Lindar je nekad bio važna obrambena utvrda opasana zidinama i kulama  koja je čuvala sjeveroistočni prilaz Pazinskoj kotlini i Pazinskom kaštelu, zbog čega je više puta stradao u  ratovima s Mlečanima.

         Danas se Lindar može vidjeti sa ceste koja vodi prema Pazinu, sa impresivnim zvonikom koji proviruje iz guste šume. Naselje je bogato povijesnim znamenitostima, od sačuvanih ostataka polukružnih kula unutar bedema do prekrasnih crkava poput Sv. Mohora i Fortunata, Sv. Katarine, Sv. Sebastijana i Fabijana, te gradske lože i ostataka starih zidina i kuća iz XV. i XVI. stoljeća.

             Crkva Sv. Katarine, spomenik kulture Republike Hrvatske, sagrađena je krajem 14. stoljeća u gotičkoj maniri. To je jednobrodna crkva pravokutnog tlocrta čiji svod čine dijagonalno ukrštena rebra. Ispred crkve nalazi se lopica, dok se na krovu crkve nalazi i preslica čije je zvono po završetku Prvog svjetskog rata premješteno na zvono župne crkve. Unutrašnjost crkve je bogata freskama, od kojih je najznačajniji i najprepoznatiji motiv Živog Križa.

          Crkva Sv. Sebastijana sagrađena je 1559. godine kao zavjetni dar Ivana Jedrejčića. Na ulaznim vratima nalazi se kamena ploča s natpisom u glagoljici i latinici.

              Župna crkva Sv. Mohora i Fortunata sagrađena je kao jednobrodna crkva na početku 17. stoljeća. Kasnije se proširila, prvi put 1781. godine, a drugi put 1860. godine, kada poprima svoj današnji izgled. To je trobrodna građevina sa širim i višim srednjim brodom, te nižim i užim bočnim brodovima. Unutrašnjost krasi pet oltara, pretežno iz baroknog razdoblja. Na glavnom oltaru smješteno je svetohranište s upisanom godinom 1730. te oltarna pala s prikazom svetaca zaštitnika župe, sv. Mohora i Fortunata, djelo plodnog slikara Ottocenta Girolama Cornera. Zvonik župne crkve sagrađen je 1906. godine na mjestu starijeg zvonika.

Plato na kojem se danas nalazi župna crkva Svetog Mohora i Fortunata, zapravo je prostor na kojem se nalazio nekadašnji lindarski Kaštel ili kako Lindarci kažu – “Forteca”.

           Lindar je danas popularno mjesto za bicikliste zaljubljenike, sa njegovim strmim padinama prema Pazinu koji se nude za downhill vožnju. Ukratko, Lindar je malo naselje sa bogatom poviješću i lijepim krajolicima koji se nude za istraživanje i uživanje. Za sve željne pješačenja i rekreacije, osim vratolomnih spuštanja biciklom, postoje i manje zahtjevne biciklističke ture u okolici Lindara te pješačka staza Petra Fraščića.

 

 
 
 

Location

Lindar, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top