Description

Location : Pazinski Kaštel, prilaz Kaštelu, Pazin, Hrvatska

       Pazinski kaštel,  najstariji sačuvani pisani trag o njegovom postojanju i nalazi se u potvrdnoj darovnici Otona II. od 7. lipnja 983. godine gdje se naziva Castrum Pisinum. Bio je jedna od najjačih habsburških utvrda prema mletačkom teritoriju i sjedište uprave nekadašnje Pazinske knežije.

Njegov arhitektonski oblik i smještaj čine ga jednim od najvrjednijih primjeraka naše fortifikacijske baštine. Kaštel se sastoji od izdužene, dvokatne građevine s visokom kvadratnom kulom i crkvicom Majke Božje, te polukružnom kulom s prolazom u donjem iskošenom dijelu. Krovište je izgrađeno u ranim 70-tim godinama prošlog stoljeća, što potpuno negira prostornu koncepciju nekadašnjeg potkrovlja.

Kaštel je često bio preuređivan i dogradnjom novih traktova stvorio se višekatna utvrda oko unutarnjeg dvorišta. Njegovo pročelje se odlikuje bogatstvom gotičkih profilacija iz 15. i 16. stoljeća.

U Kaštelu su danas smješteni Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina, a dio prostora koristi i Državni arhiv u Pazinu kao čuvaonice za arhivsku građu.


 

 
 
 

Location

Pazinski Kaštel, prilaz Kaštelu, Pazin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top